Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

2. Atmosféra 50. a 60. let 20. století přinesla slávu beatnické generaci. Co o ní víte?

Beat generation (beatnici) je označení pro skupinu amerických spisovatelů, která vznikla v 50. letech 20. století. Jde o hnutí názorově různorodé a mnohotvárné. Beatnici se vysmívali tradičním americkým společenským hodnotám (peníze, rodina, kariéra, národ, práce ...), odsuzovali tradiční (křesťanskou) morálku a západní civilizaci.

Představitelé beatnické generace měli blízko k nihilistickým a anarchistickým postojům: zdůrazňovali volnost a svobodu, kterou hledali v nevázaném sexuálním životě, v alkoholu a drogách, v rychlé jízdě a bezcílném potulování. Výstřednosti beatniků vyvolávaly rozpaky a odpor tradiční společnosti. Hlavní význam beatnické generace netkví ve způsobu života, který beatnici vedli, ale v problematizaci tradičních hodnot a zjednodušeného setrvačného způsobu života.

Allen GINSBERG

  • nejslavnější sbírka má název Kvílení a jiné básně. Jde o složitý a bohatý proud myšlenek, básnických obrazů, vizí, představ, snů.

Jack KEROUAC – prozaik, psychicky nevyrovnaný člověk a tulák

  • Na cestě – román, kde skupinka mladých lidí, kteří jsou znuděni společenským životem a prostředím znechucených newyorkských intelektuálů, se vydává na pouť Amerikou, toulá se od Atlantiku po Pacifik, povaluje se v zapadlých uličkách, žije životem darebáků, hovoří o literatuře. Nejde o tradiční román, ale o jakousi básnickou reportáž ze silnice, bezprostřední záznam dojmů, názorů, myšlenek, pestrou mozaiku rozmanitých detailů.



3. Proti čemu se postavili „rozhněvaní mladí muži“ a jaký motiv spojuje většinu jejich knih?

Jako rozhněvaní mladí muži se označuje skupina anglických spisovatelů, která vznikla v 50. letech a byla zaměřená hlavně na prózu. Autoři odmítali tradiční britské společenské hodnoty, vyjadřovali svoji nepřizpůsobivost a nespokojenost s pokryteckou morálkou, honbou za penězi
a kariérou. Hrdinové knih byli většinou opravdu mladí rozhněvaní muži, kteří se však většinou nakonec (stejně jako jejich tvůrci) zařadili do tradiční společnosti, proti níž nejprve s rozhořčením vystupovali.

Kingsley AMIS

  • Šťastný Jim – tento humoristicko-satirický román z univerzitního prostředí, odkrývá přetvářku, snobismus a kariérismus lidí na provinční univerzitě: hlavní hrdina, který se všemožně snaží nabourávat falešné moralizování, nakonec končí v náručí dívky z vyšší společnosti.

John OSBORNE

  • Ohlédni se v hněvu - divadelní hra

Žádné komentáře:

Okomentovat