Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

12. KRITICKÝ REALISMUS V ČESKÉ A SVĚTOVÉ LITERATUŘE

1. V jakých podmínkách vznikl kritický realismus, jaké jsou jeho znaky

  • Kritický realismus je nejvýznačnější literární směr 2. poloviny 19. století a představuje (vedle romantismu) druhý velký literární směr 19. století.

  • Kritický realismus vznikal v období revolucí v roce 1848, které zasáhly několik oblastí Evropy a v nichž se do popředí dostaly požadavky omezení absolutismu panovníků, demokratizace veřejného života, národních a občanských práv (hlavně volební právo, svoboda vyznání a shromažďování ...).

  • Kritický realismus se během 19. století uplatnil ve všech evropských literaturách, avšak ne současně, ani ne všude stejně silně. Neformoval se jako jednotná literární škola, přesto lze mluvit o jeho základních znacích v literatuře.



Hlavní princip realismu představuje snaha o co nejvěrnější, nejpřesnější, podrobné, nezaujaté
a objektivní zobrazování skutečnosti (reality).

  • Realistický spisovatel je podoben pozorovateli, který nezaujatě popisuje, ale nemá ke svým postavám osobní vztah (neztotožňuje se s nimi jako spisovatel období romantismu).

  • Typické je zaměření na současný život a jeho problémy.

Realismus se rozvinul hlavně v próze (nejtypičtějším žánrem je román). Označení kritický získal realismus hlavně proto, že se zaměřuje velmi často na kritiku nežádoucích společenských jevů (sociální rozdíly, chudoba versus bohatství ...).



V souvislosti s realismem se také mluví o naturalismu.

  • Naturalismu se dá charakterizovat jako důsledný, krajní realismus.

  • Naturalisté se zaměřují hlavně na nepřikrášlené zobrazování skutečnosti, na projevy
    a důsledky nejhorších lidských vlastností, na negativní lidské chování a stinné stránky reality (to vše je líčeno velmi syrově a podrobně).

Žádné komentáře:

Okomentovat