Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Druhé období: 1921-1927

je charakteristické tvorbou dramatických a románových utopií, které především upozorňují na možnost zneužití techniky a varují před možnou katastrofou.

  • R.U.R. - divadelní hra. Ředitel závodu na výrobu robotů Domin je přesvědčen o schopnosti robotů nahradit plně člověka, který by se pak mohl věnovat zcela svému duševnímu zdokonalování. Roboti se ale vzbouří a vyhubí lidstvo: na světě zůstává jen stavitel Alquist, kterého roboti nezabijí proto, že jako jediný pracoval, stejně jako oni. Alquist má za úkol obnovit zničený recept na výrobu robotů. Aby Alquist poznal tajemství robotů, rozhodne se je operovat. Mezi roboty Primem a Helenou se však objevuje zárodek lidského citu - tento projev lásky je symbolem nového života na Zemi. Roboti se tak znovu stávají lidmi a civilizace se ocitá opět na úplném začátku /Čapek společně s bratem byli tvůrci mezinárodního slova robot/.

  • Ze života hmyzu - divadelní hra je společným dílem bratří Čapků. Na obrazech ze života hmyzu zachycují autoři až naturalisticky záporné morální vlastnosti, které jsou typické pro lidský svět: nenávist, závist, sobectví, pohrdání lidmi, zahálku, poživačnost, bezohlednost, chamtivost, lakotu a další. Dramatem provází diváky Tulák - mluvčí autorů i „lidstva“.

  • Krakatit - hlavní postavou je inženýr Prokop, jenž vynalezl nepředstavitelně silnou třaskavinu - krakaktit. Během pokusů byl však zraněn a v horečkách bloudí Prahou. Ošetří ho až přítel ze studií Tomeš: současně se však od Prokopa blouznícího v horečkách dozví chemické složení krakatitu. Po odchodu Tomše se objevuje neznámá krásná dáma, která přináší pro Tomše balíček peněz a dopis. Prokop, ještě neustále v mrákotách, odjíždí k Tomšovu otci - venkovskému lékaři. Po uzdravení je Prokop vylákán do Baltinu, kde se ředitel vojenské továrny Carson pokouší třaskavinu vyrobit. Prokop je vězněn a nucen k prodeji vynálezu. Útěk mu umožní až nemocná princezna, již miluje. Další část života tráví Prokop mezi anarchisty, ale i ti chtějí krakatitu zneužít ke zničení světa. Nakonec je krakatit přiveden k výbuchu pomocí vlnového záření, avšak kromě výbušniny anarchistů exploduje i třaskavina v továrně, kde pracuje na její výrobě Tomeš. Prchající Prokop potkává tajemného dědečka, symbol Pánaboha, jenž mu v kukátku ukazuje nejrůznější kouty světa a přivádí ho k úvahám o odpovědnosti člověka za své činy. Prokop si uvědomuje, že prospěšnější než gigantický vynález může být mnohdy i drobný užitečný čin.

Žádné komentáře:

Okomentovat