Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

3. Katolická próza mezi válkami (Durych, Křelina, Čep)

Katolicky orientovaní autoři (například výše zmiňovaný Durych, Křelina, Čep) měli být podle komunistických literárních historiků zapomenuti. Přesto mají v naší literatuře své místo, protože jejich nejlepší díla rozhodně nejsou zjednodušené náboženské agitky, jak se dříve často nesprávně tvrdívalo.)

František KŘELINA - byl propagátorem tzv. ruralismu, což je prozaický směr, zdůrazňující téma venkova jako tradičního sídla křesťanských hodnot, téma rodné půdy a rodné země, z níž generace za generací pokorně dobývá svou obživu. V autorových dílech jsou hlavními zdroji mravní hodnoty člověka víra a půda.

  • Hubená léta - sociálně realistický román, který zachycuje osudy dvou mladých lidí, těžce se probíjejících životem v době hospodářské krize a zachraňujících se návratem k půdě na malém pozemku.

Jan ČEP - jeho prózy skrývají za zdánlivě prostým příběhem filosofickou hloubku, hledají jakýsi pocit bezpečí a lidské sounáležitosti, který se v moderním světě vytrácí

  • Zeměžluč, Hranice stínu



4. Vysvětlete pojmy vitalismus, poetismus, surrealismus, proletářská poezie v souvislosti s dobou jejich vzniku

Ve světové poezii 1. poloviny 20. století se rozvíjelo množství experimentálních směrů, které se většinou obracely proti starším literárním postupům a hledaly nové a originálnější způsoby umělecké výpovědi.

Vitalismus je umělecký směr, který zdůrazňuje krásu života, oslavuje přírodu, lásku. Vitalismus, pro který jsou typické prosté a srozumitelné verše, samozřejmě též reagoval na hrůzy první světové války, kdy byly otřeseny právě zdánlivě samozřejmé hodnoty.

Proletářská poezie zahrnuje básně levicově zaměřených autorů z 20. let 20. století. Hlavní rysy proletářské poezie: zdůrazňování sociální nerovnosti a nespravedlnosti, propagace komunismu, revoluce a dělníků, požadavky spravedlivějšího světa a změny třídního uspořádání. Velký význam pro proletářskou poezii měl Devětsil - roku 1920 založené sdružení levicově orientovaných umělců, kteří se hlásili k myšlence revolučního vítězství dělnické třídy.

Žádné komentáře:

Okomentovat