Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

18. ČESKÁ LITERATURA V OBDOBÍ HROZBY FAŠISMU

1. Varující hlas prozaiků a dramatiků před rostoucím nebezpečím fašismu (Čapek, Pujmanová, Vančura, Voskovec a Werich a další).

Fašismus sice vznikl ve 20. letech 20. století v Itálii, ale nejhrozivější podobu nabyl v Německu jako nacismus. Nacisté nadměrně zdůrazňovali zájmy vlastního národa a hlásali nenávist k jiným národům. Hitler se ve 30. letech zcela otevřeně připravoval na útok proti Československu, přičemž využíval toho, že československé pohraničí bylo obýváno mnoha Němci. První velká národní tragédie přišla v září roku 1938: v Mnichově se na mezinárodní konferenci sešli zástupci Anglie, Francie a dvou fašistických evropských zemí (Německa a Itálie). Hitler požadoval, aby československé pohraničí (tzv. sudety) bylo postoupeno bez boje Německu. Anglie a Francie chtěly odvrátit válku a doufaly, že zisk požadovaného území Hitlera uspokojí. Proto bylo v jednání bez československé účasti rozhodnuto, že Československo má Hitlerovým požadavkům vyhovět. Přijetí tohoto mnichovského diktátu velmocí československými představiteli bylo pro velkou část našeho národa zklamáním a důvodem ke strachu.

Před nebezpečím fašismu ve třicátých letech prozíravě varovali mnozí naši spisovatelé.

Karel ČAPEK - byl slavným českým prozaikem, dramatikem a novinářem.

Kromě publicistických projevů varoval Čapek před fašismem hlavně v románu Válka s Mloky a v divadelních hrách Bílá nemoc a Matka.

  • Válka s Mloky- román je určitou satirickou utopií a paroduje nejrůznější novinářské postupy. Dochází v něm k objevu velmi inteligentních Mloků, kteří představují neobyčejně levnou pracovní sílu. Mloci však „přerostou lidem přes hlavu“ a pomocí trhavin jim ukrajují pevninu, aby získali svůj životní prostor. Kniha je zakončena objevem mloka ve vltavské vodě v Praze

  • Bílá nemoc - ústředním motivem divadelní hry je konflikt mezi doktorem Galénem, charakterním, přirozeně inteligentním a skromným člověkem, a diktátorem Maršálem, který má jasné rysy fašistického vůdce. Galén má jako jediný lék proti smrtelné bílé nemoci a je ochotný ho poskytnout nemocnému Maršálovi pouze za slib míru. Nakonec je Galén ušlapán zfanatizovaným davem, když nese Maršálovi ampulku s lékem. Nakaženého Maršála čeká smrt a vědomí, že jeho národ nespěje k vítězství, ale k záhubě. Lidstvo tak stojí tváří v tvář válce i epidemii.

Žádné komentáře:

Okomentovat