Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

15. MODERNÍ SMĚRY VE SVĚTOVÉ A ČESKÉ POEZII 90. LET 19. ST., LITERÁRNÍ MODERNA, GENERACE BUŘIČŮ

1. Umělecké směry ve světové literatuře 90. let 19. století.

Na konci 19. století se mezi lidmi objevují pocity pesimismu a katastrofické nálady. Je kritizována pokrytecká morálka, do krize se dostává náboženství, kultura a celá civilizace se mnohým jeví jako povrchní, neupřímná, zkažená a nenapravitelná. Umělci začínají hledat nové cesty, upřímnější způsoby vyjadřování. Z tohoto hledání vznikají tzv. moderní umělecké směry.

Nejznámější z těchto moderních směrů konce 19. století jsou:

  • Symbolismus (viz bod 3)

  • Impresionismus (viz bod 3)

  • Dekadence - umělecký směr, zdůrazňující znechucení společností, všeobecný úpadek lidstva, pesimismus, krizi morálky a politiky. K dekadenci se řadí například francouzský básník Paul Verlaine, anglický spisovatel Oscar Wilde, u nás básníci Jiří Karásek ze Lvovic a Karel Hlaváček.

  • Lartpourlartismus - (z francouzštiny, v překladu: umění pro umění) zastává kult tzv. „čistého“ umění. Umění má sloužit jen samo sobě: jeho jediným a pravým účelem je vzbuzovat estetické pocity, nemá sloužit jiným cílům (výchovným, ideologickým). Za představitele je považován např. Oscar Wilde, z našich autorů básník Otokar Březina či Karásek ze Lvovic.



Za nejtypičtější představitele moderních uměleckých směrů jsou považováni tzv. prokletí básníci. Jako prokletí básníci se označuje skupina francouzských básníků:

Charles BAUDELAIRE - básník a literární kritik (velký odpůrce romantismu i realismu), v jehož bouřlivém životě hrály velkou roli drogy.

  • Květy zla - básnická sbírka, která byla velmi nepříznivě přijata. Sbírku charakterizuje snaha objevit krásu ve zlu, dokázat, že tématem poezie mohou být věci krásné i odporné



Paul VERLAINE - byl básníkem velmi rozporným. Žil v homosexuálním svazku, cestoval s básníkem Rimbaudem, kterého postřelil, za což se dostal do vězení.

  • Prokletí básníci - nejslavnější knížka, která dala název celé básnické skupině



Arthur RIMBAUD - je považován za nejgeniálnějšího z prokletých básníků. Tento bouřlivák, tulák, homosexuál a dobrodruh napsal všechny básně mezi svým šestnáctým a dvacátým rokem a během života nevydal žádnou sbírku.

Rimbaudovy básně byly vydány až posmrtně - Verlaine sestavil soubor básní svého přítele, který vyšel pod názvem Iluminace - nejznámější báseň Opilý koráb



Žádné komentáře:

Okomentovat