Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

19. DEMOKRATICKÁ LITERATURA MEZI VÁLKAMI

1. Charakterizujte politický a společenský vývoj 20. a 30. let dvacátého století

Československá republika jako samostatný stát vznikla 28. října 1918. Jejím prvním prezidentem se stal Tomáš Garrigue MASARYK. Období našich dějin 1918-1938 se nazývá první republika. V politice se prosadil demokratický parlamentní systém, založený na principu politických stran.

Rozhodující roli hrálo Národní shromáždění, složené z Poslanecké sněmovny a Senátu, i když Masaryk a jemu blízcí politici měli v mnoha otázkách rozhodující slovo. Masaryk byl prezidentem v letech 1918-1935, od roku 1935 do tragických mnichovských událostí roku 1938 zastával prezidentský úřad Edvard BENEŠ.

V zahraniční politice se Československo orientovalo hlavně na Francii a Sovětský svaz. Světová hospodářská krize se v první polovině 30. let nevyhnula ani naší zemi.

Potíže Československu přinášelo i složení obyvatelstva: Češi a Slováci tvořili ve státě jen slabé dvě třetiny obyvatel (nejpočetnější národnostní menšinou byli Němci). Situace republiky se začala komplikovat ve třicátých letech, především v souvislosti s nástupem Hitlera k moci v sousedním Německu. Němci žijící v pohraničních oblastech Československa založili vlastní Sudetoněmeckou stranu a vyslovili požadavek autonomie (tedy samosprávnosti v rámci Československa).

Německo se připravovalo na útok proti Československu, a proto byla u nás vybudována soustava pohraničních obranných opevnění. Český národ byl odhodlán se bránit, ale situaci změnila Mnichovská konference v září 1938, po níž muselo Československo bez boje vydat Německu velké části pohraničního území. Na komplikující se situaci ve 30. letech samozřejmě reagovali čeští novináři a spisovatelé.

Žádné komentáře:

Okomentovat