Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

a) V úryvku ze Sládkovy básně určete druh souvětí.

Rozlišujeme dva základní druhy souvětí: souřadné (které má aspoň dvě hlavní věty, přičemž nezáleží na počtu vět vedlejších) a podřadné (které tvoří pouze jedna věta hlavní a minimálně jedna věta vedlejší). Hlavní větu nelze nahradit větným členem, vedlejší věta zastupuje větný člen (jde o větně vyjádřený větný člen).

b) V poslední ukázce určete počet vět a druh vět vedlejších.

Při určování počtu vět v souvětí je nutno se zaměřit na počet přísudků (neboli na počet určitých slovesných tvarů - tedy tvarů, u nichž lze určit osobu). Během určování druhů vedlejších vět je třeba vědět, že máme šest základních druhů vedlejších vět (podobně jako je šest větných členů): podmětná, přísudková, předmětná, přívlastková, doplňková, příslovečná (u vedlejších vět příslovečných rozlišujeme ještě, jaký druh příslovečného určení je zastupován vedlejší větou - pak se mluví o vedlejší větě příslovečné místní, časové, způsobové, příčinné, účelové, podmínkové, přípustkové).

c) Ukázky zařaďte k funkčním stylům, popřípadě k slohovým útvarům. Vyjmenujte ostatní funkční styly.

Podle funkce (účelu) jazykového projevu rozlišujeme čtyři základní způsoby užívání jazyka, kterým se ve slohu říká funkční styly. Ve slohu se obvykle mluví o čtyřech jazykových (funkčních) stylech. Styl prostě sdělovací užíváme v soukromých rozhovorech či v osobních dopisech, styl publicistický je typický pro novinářské vyjadřování, styl odborný zahrnuje vzdělávací, vědeckou a populárněnaučnou sféru (nejtypičtější útvary odborného stylu jsou výklad a přednáška, do oblasti odborného stylu se obvykle zařazuje i jazyk úředních písemností, ovšem někdy je zde vymezován i pátý styl: administrativní), styl umělecký nacházíme v umělecké (krásné) literatuře. Básnické sbírky logicky řadíme do uměleckého stylu, učebnice představují příklad stylu odborného.

Žádné komentáře:

Okomentovat