Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

3. Třicátá léta v české literatuře, období okupace

Česká literatura ve 30. letech 20. století byla výrazně ovlivněna hrozbou fašismu: roku 1933 se k moci v sousedním Německu dostali nacisté v čele s Hitlerem, který otevřeně proklamoval své výbojné a válečné plány a připravoval útok na Československo. Půl roku po mnichovské konferenci (konané v září 1938), která připravila Československo o velké pohraniční části území, začala německá okupace Čech a Moravy.



4. 2. světová válka ve světové a české literatuře

Druhá světová válka probíhala v letech 1939-1945. Československo přestalo existovat již v březnu 1939, dsv vypukla 1. září téhož roku: Němci napadli Polsko. Zjednodušeně se dá říci, že dsv byla zápasem fašistických mocností (hlavně: Německo, Itálie, Japonsko), které chtěly ovládnout svět, a protifašistické koalice, která se rozpínavosti fašistů bránila (tvořily ji hlavně tři státy: Velká Británie, USA a Sovětský svaz). Fašistické mocnosti byly nakonec poraženy - Německo kapitulovalo v květnu 1945, Japonsko v září téhož roku.

ITÁLIE:

Alberto MORAVIA

  • Římanka - prostitutka Adriana, která děj vypráví, se pokusí dostat z uzavřeného kruhu tím, že se rozhodne mít a vychovávat zdravé dítě

FRANCIE:

Pierre BOULLE

  • Most přes řeku Kwai – román, který je otřesným svědectvím z japonského zajateckého tábora v době dsv, kdy zde byli soustředěni evropští váleční zajatci. Hlavním hrdinou je anglický vysoký důstojník, jenž staví s vojáckou disciplinovaností pro Japonce most a téměř zabrání svým krajanům v jeho zničení

USA:

Joseph HELLER

  • Hlava XXII - protiválečný satirický román. Příběh kapitána Yossariana, který se odehrává během druhé světové války na ostrově ve Středozemním moři, kde je letecká základna americké armády. Na ostrově vládne ubíjející vojenská mašinérie a soubor absurdních nařízení a předpisů. Nejabsurdnějším vojenským předpisem je tzv. Hlava XXII, podle které jediný způsob, jak se vyvázat z letového nasazení, je být prohlášen za blázna - jenže jakmile o toto prohlášení voják zažádá, je to důkaz, že je při smyslech. Yossarian nakonec dezertuje, což je jediná cesta, jak se zbavit války a permanentního smrtelného nebezpečí.

William STYRON

  • Sophiina volba - vypravěč Stingo líčí život mladého mileneckého páru – polky Sophie a žida Nathana. Seznamuje se s nimi na konci 40. let 20. století a pomalu proniká do záhad tragického a patologického vztahu milenců. Druhou rovinou románu je vlastní život Sophie, která přijela USA jen proto, aby se pokusila získat zpět ztracenou identitu, rovnováhu a životní víru. Dozvídáme se, že se Sophie dostala do koncentračního tábora. Zde zažila životní otřes, když se musela rozhodnout, které z jejích dvou dětí půjde do plynu a které přežije. Vztah s Nathanem je zcela bezperspektivní, a tak končí symbolicky sebevraždou obou milenců.


Žádné komentáře:

Okomentovat