Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

3. Historie Prozatímního a Národního divadla.

Od poloviny 19. století sílí snaha po vybudování stálého českého divadla. Roku 1862 je otevřeno Prozatímní divadlo. Toto první stálé české divadlo bylo postaveno na vltavském nábřeží na jižní části staveniště Národního divadla, s nímž roku 1881 splynulo v jediný celek.

Národní divadlo se začalo budovat roku 1868, kdy byl slavnostně položen jeho základní kámen. Roku 1881 byla stavba dokončena, ovšem divadlo brzy po otevření vyhořelo: bylo znovu dobudováno a definitivně otevřeno roku 1883. Na výzdobě Národního divadla se podílela skupina výtvarných umělců, kterou nazýváme jako tzv. generaci Národního divadla (např. výtvarní umělci: Aleš, Hynais, Myslbek).

Národní divadlo je ke konci 19. století úzce spjato s rozvojem českého realistického dramatu i s rozvojem české opery (hlavně: Bedřich SMETANA /například: Braniboři v Čechách, Prodaná nevěsta, Dalibor, Libuše, Hubička/ a Antonín DVOŘÁK /například: Čert a Káča, Rusalka/).



4. Drama v období kritického realismu. Rozbor hry Maryša od bratří Mrštíků.

Viz maturitní otázka číslo 14: Venkov v dílech českých realistů 19. století (bod 3 - Mrštíkové - Maryša, Jirásek - Vojnarka, Otec (ale i historické hry: Jan Hus, Jan Žižka, Jan Roháč), Stroupežnický - Naši furianti, Preissová - Gazdina roba, Její pastorkyňa). Zřejmě nejslavnější realistickou hrou tohoto období je tragédie z Moravského Slovácka Maryša (1894), jejímiž autory jsou bratři Alois (1861-1925) a Vilém (1863-1912) MRŠTÍKOVÉ. Jde o příběh nešťastné a vynucené lásky, který nás zavádí (jak už řečeno) na Slovácko. Zrovna zde rukují na vojnu chlapci, mezi nimiž je i Francek - vyvolený vesnické dívky Maryši. Francek však nemá ani střechu nad hlavou, a tak mu dívku její otec - sedlák Lízal - nechce dát. Raději Maryšu přinutí ke sňatku s ovdovělým mlynářem Vávrou. nedbá Maryšiny lásky k Franckovi, jejích proseb, ani Vávrovy špatné pověsti. Od předešlé ženy, kterou prý bil, má Vávra tři děti. I to je jeden z důvodů, proč se dívka sňatku brání. Nikdo se jí ale nezastane a nakonec se za Vávru provdává. Když se Francek vrátí z vojny, nachází místo krásné Maryši pohublou, zbídačelou ženu. I Lízal vidí, že se sňatkem své dcery zmýlil. Francek se Vávrovi mstí tím, že mu chodí za Maryšou. Vávra vzteky řádí, a dokonce po Franckovi vystřelí. Maryša v obrovském duševním vypětí nasype manželovi do kávy jed, a tak jej otráví. Mrštíkové do dialogů zapojili pro větší reálnost hanácké a slovácké nářečí (použití nářečí bylo typické pro mnoho realistických her s vesnickou tematikou - viz bod a). V textu této hry najdeme i písně, které přibližují popis lidí a jejich jednání.

Žádné komentáře:

Okomentovat