Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

a) V 1. úryvku vysvětlete interpunkci

Jde o interpunkční zásady ve větě jednoduché: čárky děláme mezi několikanásobnými větnými členy (nejsou-li spojeny spojkou a v poměru slučovacím).

Přístavek /čeští hoši/ je shodný přívlastek vyjádřený podstatným jménem a z obou stran jej oddělujeme čárkami (od ostatních částí věty).



b) Z 2. úryvku textu vysvětlete způsoby tvoření slov: mladoboleslavský, popřejte, nepokojů, doslova

Slovo mladoboleslavský je přídavné jméno, které vzniklo odvozováním od místního názvu Mladá Boleslav (přípona - ský, zároveň jde vlastně i o skládání - ze dvou slov vzniká jedno). Slova popřejte a nepokojů vznikla odvozováním (pomocí předpon po-, ne-).

Příslovce doslova je tzv. příslovečnou spřežkou, vzniklou spojením předložky a podstatného jména

c) Určete tvary hledajíce, nezakrývajíce a posuďte z hlediska frekvence užití v jazyce. Nahraďte vedlejší větou

Tvary hledajíce, nezakrývajíce nazýváme přechodníky. Přechodníky se užívaly poměrně často do počátku 20. století - od té doby ustupovaly a dnes je v současné češtině téměř nenajdeme. V současnosti se přechodníky většinou používají jen k slohovému ozvláštnění projevu /někdy jde i o extravaganci a určitý snobismus/. Pokud neznáte spolehlivě pravidla správného tvoření a užití přechodníků, raději se jim vyhněte! Přechodníky lze vedlejšími větami nahradit například takto: Když hledáme štěstí, usilujeme o pocity harmonie a rovnováhy, přestože nezakrýváme skutečnost iluzemi.



Žádné komentáře:

Okomentovat