Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

3. Hlavní představitelé klasické venkovské prózy konce 19. století (K. V. Rais, T. Nováková, Antal Stašek, bratři Mrštíkové).

Karel Václav RAIS - byl slavný český spisovatel, především prozaik, autor realistických povídek a románů z rodného Podkrkonoší a z Českomoravské vrchoviny, kde působil jako učitel. Ve svých povídkách kreslil osudy, povahy a vztahy lidí, neblaze ovlivněné nadvládou peněz a touhou po pohodlnějším a panštějším živobytí.

  • Zapadlí vlastenci - román pojednává o sklonku obrození v podhorském kraji a je věnován oslavě opomínané práce vlasteneckých venkovských kněží a učitelů

  • Pantáta Bezoušek - o dočasném přesazení venkovského staříka do pražského prostředí. Líčením pohorské krajiny s jejími krásami a zvláštnostmi Rais upozornil na tento kraj výtvarné umělce (například malíře Antonína Slavíčka - viz ukázka C).



Teréza NOVÁKOVÁ - byla slavná česká prozaička, která svou tvorbu spojila s východními Čechami (okolí Litomyšle). Jejími vrcholnými díly jsou romány ze života východočeského lidu (často vycházející ze skutečnosti - jejich hrdiny jsou obvykle jedinci, hledající pravdu a vyrovnávající se různým způsobem s vírou).

  • Jiří Šmatlán - v románu je ústřední postavou přemýšlivý chudý tkadlec, který se od katolictví přes evangelickou víru dostává až k dělnickému hnutí a stává se zastáncem idejí utopického socialismu.

  • Děti čistého živého - román pojednává o osudu sekty náboženských blouznivců



Antal STAŠEK - /vlastním jménem Antonín Zeman, otec Ivana Olbrachta/ byl prozaik, který své povídky a romány zasazoval do Podkrkonoší.

  • Blouznivci našich hor - povídková kniha o tom, jak těžkosti života na venkově vhánějí vesničany mezi spiritisty

Alois a Vilém MRŠTÍKOVÉ - byli to prozaici a dramatici, pro něž rovněž téma (moravského) venkova bylo zásadní.

  • Rok na vsi - rozsáhlá románová kronika (kterou napsal v podstatě Alois) líčí kromě barvitých lidských osudů koloběh ročních období, lidových zvyků, křesťanských svátků a zemědělských prací v moravské vesnici Habrůvce

  • Maryša - nejslavnější dílo obou bratří. Slavná divadelní hra – tragédie. Mladá dívka Maryša je rodiči donucena k sňatku s ovdovělým mlynářem Vávrou, ač miluje svého vrstevníka Francka - nešťastné manželství vrcholí tím, že Maryša svého nemilovaného manžela Vávru otráví /jedem v kávě/

Žádné komentáře:

Okomentovat