Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Obsluhoval jsem anglického krále -

  • hlavním hrdinou i vypravěčem je malý a dětinský číšník Jan Dítě, trpící silnými komplexy kvůli svému vzrůstu. Ve snaze přimět okolí, aby ho přijalo a jednalo s ním jako rovný s rovným, se snaží přizpůsobovat se bez ohledu na morální principy své doby. Jako pikolík nastupuje do učení v hotelové restauraci, poté působí jako číšník v exkluzivním nočním hotýlku pro vybranou společnost a nakonec pracuje v luxusním podniku předválečného Československa, v hotelu Paříž, kde obsluhuje diplomaty a bohaté obchodníky. „Vnucování“ do horních společenských vrstev přivádí Dítě během okupace na stranu Němců. Němku Lízu si dokonce bere za manželku. Výsledkem je ale pouze pohrdání ze strany Němců a nenávist od Čechů. Po různých peripetiích si za Lízinu válečnou kořist, cenné známky, pořizuje hotel, ale čeští hoteliéři ho mezi sebe nepřijmou. Teprve po převratu v roce 1948 si konečně Jan Dítě uvědomuje, jak nesmyslné je snažit se přizpůsobovat se měnícím se podmínkám světa. Vzdá se všech svých ambicí a utíká se do samoty. Na zapadlé horské samotě dělá cestáře a se pisuje své vzpomínky.

  • Postřižiny - sou jakousi Hrabalovou vzpomínkou na maminku a strýce Pepina

  • Slavnosti sněženek - čerpají ze svérázného života obyvatel chatové osady Kersko (kde měl sám autor chatu - je to nedaleko Sadské)

Vladimír PÁRAL - je český prozaik, populární hlavně v 60. až 80. letech. Tento pražský rodák je vzděláním chemický inženýr, jehož profese zavedla do severních Čech. Právě tento kraj se stal prvním a největším zdrojem literární inspirace. Páral podává ve svém díle obraz člověka zdegenerovaného navyklými stereotypy: člověk se vlastně dobrovolně podřizuje mechanismu žití a život se stává nudným, konzumním, citově vyprahlým. Autor zaujme čtenáře i svým vyprávěcím stylem, v němž dominuje strohost, telegrafická stručnost, důležitým prvkem jsou různé vysvětlivky, glosy v závorkách, doplňky. Páral vnáší do literatury pohledy do soukromí, především do erotických vazeb postav.

  • Veletrh splněných přání - je příběh chemika Renče, v jehož životě převažuje zmechanizovanost a stereotyp. Renčův neměnný a naprogramovaný způsob života, v němž není místo pro lásku, ale jen na biologické fungování sexu, je „narušen“ opravdovým citem mladé dívky. Renč však cítí, že právě tohle ohrožuje jeho klid a pohodlí: dívku znásilní a tímto činem se od ní osvobozuje.

  • Katapult - hlavním hrdinou je chemický inženýr Jacek Jošt, který si chce nudu z domova překonat nevěrami. Pomocí inzerátu naváže známost se sedmi ženami: tyto ženy a dívky však usilují o sňatek a vhánějí tak Jošta tam, odkud on prchá. Jošt si na konci románu uvědomuje, že nechce ztratit svou ženu a dítě, kteří jsou smyslem jeho života. Letecky se chce vrátit domů, avšak při přistávání je katapultován a umírá.

  • Mladý muž a bílá velryba – román je jakousi poklonou mladickému elánu a práci, podanou bez laciného optimismu. Životní vyprahlost, stereotypnost a rezignovanost zaměstnanců chemické továrny přeruší mladý Břeťa Laboutka: aktivní a průbojný mladý muž, který při hledání výrobního řešení nakonec nachází smrt.



Žádné komentáře:

Okomentovat