Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

2. Které události (historické i osobního rázu) ovlivnily dílo Němcové?

Božena NĚMCOVÁ - narodila se ve Vídni, ale dětství prožila v Ratibořicích u České Skalice. Již v sedmnácti letech se provdala za úředníka finanční stráže Josefa Němce, o mnoho let staršího, než byla ona sama. V 50. letech se k rodinným a finančním problémům přidala spisovatelčina nemoc, smrt jejího nejstaršího syna Hynka a koncem 50. let rozchod manželů Němcových. Němcová předčasně zemřela vyčerpaná bídou a tělesným i duševním strádáním.



3. Ženské literární postavy v próze i poezii 19. a 20. století.

Do světa českých prozaiků a básníků vstupuje žena jako něžná milenka i starostlivá matka, jako pouhá touha či erotická představa, jako žena naprosto podrobená muži i jako silná osobnost, jež dokáže ovlivňovat běh života vlastního i ostatních lidí.

Z nepřehledné řady silných ženských literárních postav bude jmenováno jen pár.

  • Jarmila je milenkou Viléma v Máchově Máji - v epické poloze jde o jednoduchý příběh milenců Jarmily a Viléma: Vilém zabije Jarmilina svůdce (což byl zároveň jeho otec), ve vězení čeká na popravu, Jarmila spáchá sebevraždu, Vilém je popraven.

  • věrná Dorotka zachrání světoběžníka Švandu v Tylově hře Strakonický dudák - hlavní hrdina, chudý, ale furiantský dudák Švanda, odchází z rodné vsi do ciziny, aby si zasloužil ruku své milé Dorotky. Na cestě je mu společníkem záludný Vocilka, příživník a podvodník. Působením očarovaných dud podléhá švanda své slávě a pozlátku „velkého světa“, dočká se však také velkého rozčarování. Všechny úklady zdolá zásluhou své matky (což je víla Rosava), dobromyslného muzikantského přítele Kalafuny a zejména milující a obětavé Dorotky.

Častý je portrét ženy či dívky, jíž vnutili ženicha:

  • Liduška v realistické povídce Vítězslava Hálka Muzikantská Liduška – děj se odehrává na vesnici v polovině 19. století a vypráví o lásce krásné Lidušky a muzikanta Toníka - rodiče však donutí Lidušku ke sňatku s bohatým statkářem, dívka ale utíká od oltáře a z nešťastné lásky se pomate, vyléčí ji kořenářka, nakonec se oba zamilovaní shledají.

Žádné komentáře:

Okomentovat