Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

14. VENKOV V DÍLECH ČESKÝCH REALISTŮ 19. STOLETÍ

1. Podstata metody kritického realismu a jeho rysy.

Kritický realismus se u nás prosazuje hlavně od 80. let 19. století. Próza s vesnickou tematikou navazuje na práce Boženy Němcové, Vítězslava Hálka a Karolíny Světlé a jejich téma generačních sporů a mizení patriarchálních vztahů. Ovšem více si všímá rozporů peněžních. Vesnice už není ideálním prostředím, ve kterém žijí lidé v souladu se zákony přírody, ani není protikladem „zkaženého“ města. Realistické prózy z venkovského prostředí se zaměřují tedy hlavně na nepřikrášlené líčení mezilidských vztahů - milostné, rodinné, finanční, problémy s alkoholismem, vztahy rodičů a dětí, rozdíly mezi venkovským
a městským životem.



Za průkopnici realistické venkovské prózy je považována:

Božena NĚMCOVÁ - narodila se ve Vídni, ale dětství prožila v Ratibořicích u České Skalice. Již v sedmnácti letech se provdala za úředníka finanční stráže Josefa Němce, o mnoho let staršího, než byla ona sama. V 50. letech se k rodinným a finančním problémům přidala spisovatelčina nemoc, smrt jejího nejstaršího syna Hynka a koncem 50. let rozchod manželů Němcových. Němcová předčasně zemřela vyčerpaná bídou a tělesným i duševním strádáním.

Při svých cestách sbírala lidovou slovesnost: pohádky, pověsti a legendy.

  • Národní báchorky a pověsti, Slovenské pohádky a pověsti

Vrcholem tvorby Němcové je rozsáhlá povídka:

  • Babička - příběh se odehrává v Ratibořicích na Starém bělidle v první polovině 19. století. Životní předlohou hlavní postavy se stala Magdaléna Novotná, skutečná babička Němcové (Barunky). Babička přijíždí na Staré bělidlo, kde dožívá mezi svými vnoučaty. Do vypravování jsou vloženy i jednotlivé dílčí příběhy: například zde vystupuje paní kněžna a slečna Hortensie, které babička pomohla ke sňatku s učitelem malířství. Nejznámější je však v Babičce tragický příběh o Viktorce, která se zamilovala do vojáka a po jeho smrti zešílela - žije v lese, sedá u splavu, vesničané jí dávají jídlo, za bouře umírá.

Němcová je též autorkou dalších povídek s venkovskou tematikou:

  • Divá Bára - pojednává o silné, temperamentní a statečné vesnické dívce, která je svou odlišností a nezávislostí solí v očích mnoha ostatním vesničanům

  • V zámku a v podzámčí - je hlavním tématem kontrast mezi chudobou a bohatstvím. Jednou z hlavních postav je sirotek Vojtěch, děj se dále též odvíjí na zámku pana Skočdopole a jeho marnotratné ženy: Vojtěch jednou zachrání život malému psíku Jolimu, který je miláčkem zámecké paní, za což získává na zámku službu, sobecká paní Skočdopolová se po uzdravení z těžké nemoci změní k lepšímu, umožní Vojtěchovi studovat a pomůže i mnoha ostatním lidem.



Žádné komentáře:

Okomentovat