Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ČESKÁ LITERATURA

Jan DRDA

Němá barikáda - povídková kniha. Snažil se ukázat hrdinství obyčejných a prostých lidí v období protektorátu a během Pražského povstání v květnu roku 1945.

  • Vyšší princip - nejznámější z povídek. Gymnaziální profesor latiny, přezdívaný dle své oblíbené fráze Vyšší princip, má před celou svou třídou odsoudit tři studenty, kteří byli popraveni kvůli svému rozhovoru o atentátu na Heydricha, ale místo toho prohlásí „vraždu na tyranu“ za oprávněnou

Jan OTČENÁŠEK

  • Romeo, Julie a tma - tragický příběh milenecké dvojice (student Pavel a židovka Ester) v době Heydrichiády. Pavel chce zachránit Ester před transportem. Skrývá ji za dílnou svého otce. Probíhají domovní prohlídky, Ester se obává o život Pavlovy rodiny, vyběhne na ulici a je zastřelena.



Ladislav FUKS

  • Pan Theodor Mundstock - hrdinou tragické románové grotesky je osamělý Žid, který žije s vědomím, že přijde do transportu. Rozhodne se, že se připraví na veškerá utrpení, která ho čekají. Ovšem klid Mundstocka je groteskní a neskutečný v poměru s tím, co ho v koncentračním táboře opravdu čeká. Nakonec umírá pod koly německého auta, když přechází ulici před shromaždištěm na odsun.

  • Spalovač mrtvol - hlavním hrdinou je navenek spořádaný pan Kopfrkingl, zaměstnanec pražského krematoria, někdy ve vztahu k blízkým až kýčovitý, který v sobě v době okupace odhalí kapku německé krve. Pod vlivem nacistického přítele se vnitřně zcela mění, udává své spolupracovníky, a když je mu nabídnuta závratná kariéra, chladnokrevně vraždí své nejbližší, kteří by svým židovským původem mohli být překážkou. Kniha končí Kopfrkinglovým šílenstvím.



Ota PAVEL - vytvořil slavnou povídkovou knihu Smrt krásných srnců. Povídky sledují přibližně v chronologickém pořadí příběhy z autorova dětství, v němž je ve středu pozornosti postava Pavlova židovského tatínka.

  • Smrt krásných srnců - okupace přináší tragický obrat, neboť dva starší z jeho tří synů musejí pro svůj židovský původ do koncentračního tábora. Tatínek se přes veškeré přísné zákazy vydá sehnat maso, aby se synové před transportem dosyta najedli

Žádné komentáře:

Okomentovat