Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

16. UMĚLCI PROTI VÁLKÁM VE 20. STOLETÍ

1. Podstata 1. světové války, význam roku 1917 ve světové literatuře, literatura 30. let

Ve dvacátém století zcela zásadním způsobem zasáhly do dějin lidstva dvě světové války, s nimiž se samozřejmě ve svých dílech vyrovnávali také spisovatelé.

První světová válka probíhala v letech 1914-1918. Mezi základní předpoklady vzniku psv patřila snaha o přerozdělení světa mezi nejsilnější státy a množství regionálních konfliktů. Svět se rozdělil na dvě válčící strany:

  • Trojspolek - tvořily ho tzv. Ústřední mocnosti (Německo, Rakousko-Uhersko a Itálie)

  • Trojdohoda - tu tvořily tzv. dohodové mocnosti (Francie, Rusko, Velká Británie).

První světová válka vypukla poté, co byl v Sarajevu spáchán úspěšný atentát na habsburského následníka císařského trůnu Františka Ferdinanda d´Este.

Zlomem byl rok 1917. V Rusku byl toho roku odstraněn carismus, v říjnové revoluci se dostali k moci komunisté v čele s Leninem a tzv.Sovětské Rusko se rozhodlo zanechat války. V roce 1917 vstoupily do psv Spojené státy americké, které měly rozhodující podíl na mírových jednáních na konci války: prezident Wilson připravil koncepci mírových smluv. Dohodové mocnosti nakonec v roce 1918 v psv zvítězily.



Ernest HEMINGWAY - americký spisovatel, který se osobně účastnil první světové války a také ve třicátých letech působil jako dopisovatel během španělské občanské války.

  • Sbohem armádo – děj románu je zasazen do doby psv: jde o příběh lásky mezi raněným americkým vojákem a mladou anglickou zdravotní sestrou.

  • Komu zvoní hrana - dramatickým příběhem z občanské války ve Španělsku

Romain ROLLAND - francouzský prozaik a dramatik

  • Petr a Lucie - děj této novely se odehrává v prvních měsících roku 1918 a v centru pozornosti je osmnáctiletý Petr, který se uprostřed Paříže sužované nálety náhodně v metru setkává s dívkou Lucií. Oba mladí lidé se do sebe zamilují, ovšem zahynou během náletu v troskách trámu /křehký svět lásky je zde bezmocný proti ničivé síle války/.

Erich Maria REMARQUE - nejslavnější a nejčtenější protiválečný spisovatel.

  • Na západní frontě klid /ukázky A, B/ - nejslavnější román. V díle sledujeme osudy vypravěče Pavla Bäumera, jenž se pod vlivem nacionalistické propagandy a fanatismu svého profesora přihlásil se svými spolužáky z gymnázia dobrovolně do armády. Prodělává výcvik plný šikanování a poté zažívá zákopové boje na západní frontě. Závěrečné odstavce knihy konstatují, že hlavní hrdina padl v říjnu 1918.



Žádné komentáře:

Okomentovat