Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

3. Česká literatura vydávaná v exilu - Josef Škvorecký, Zdena Salivarová, Pavel Kohout, Milan Kundera a další.

Josef ŠKVORECKÝ - je prozaik, překladatel a vysokoškolský učitel. Emigroval roku 1968 a usadil se v kanadském Torontu, kde s manželkou Zdenou Salivarovou založil nejslavnější exilové nakladatelství: Sixty eight Publisher. Celé Škvoreckého dílo je velmi silně autobiografické, vychází z osobních zážitků (dospívání, vojna, emigrace, milostný život ...). Hlavní postavou nejznámějších autorových děl je autobiografická postava - Danny Smiřický.

  • román Zbabělci - vypráví o mladíkovi Dannym. Líčí pocity mladé generace, která konec války a osvobozování Kostelce vnímá odlišnýma očima než jejích rodiče, její postoj je spíše rezervovaný. Právě rozhodující dny konce dsv jsou líčeny realisticky, bez idealizace. Román zachytil bezstarostnost mladé generace, která se nakonec zapojuje do osvobozování.

  • novela Prima sezóna líčí Dannyho dospívání a milostné neúspěchy, jde vlastně spíše o řadu povídek, které se odehrávají v období protektorátu.

  • román Tankový prapor pojednává o Dannyho vojenské službě. Je to velmi slavná humoristická kniha o absurdnosti vojny za komunismu.

  • Hříchy pro pátera Knoxe - povídky o poručíku Borůvkovi

Zdena SALIVAROVÁ - je spisovatelka a manželka Josefa Škvoreckého, s nímž odešla do emigrace.

  • Honzlová – její nejslavnější román pojednává o osudech režimem pronásledované pražské rodiny v polovině 50. let. Totalitní doba a všechny její negativní rysy jsou líčeny velmi plasticky a věrohodně. Hlavní postavou a současně vypravěčkou románu je jednadvacetiletá Jana Honzlová



Pavel KOHOUT - je prozaik, dramatik, novinář, překladatel, filmový scénárista a režisér. Prošel všemi třemi proudy poválečné české prózy: v 50. letech byl nadšeným svazákem a komunistou (psal budovatelské verše), na konci 60. let patřil již mezi kritiky režimu, v 70. letech publikoval v samizdatu, podepsal Chartu 77 a od roku 1979 byl donucen státní mocí žít trvale v zahraničí

  • Katyně - v románu studuje mladá hlavní hrdinka ve škole pro katy. Kniha obsahuje i pasáže o dějinách popravování a je kritikou násilí, politických procesů, praktik státní bezpečnosti apod.

  • Kde je zakopán pes - vzpomínkový román je svědectvím o těžkých časech normalizace. Jde vlastně o jakýsi deník, který autor v 70. letech píše o sobě a svých přátelích. Kohout v této knize líčí život disidentů, praktiky StB, události kolem Charty 77, dusivou atmosféru totality.

Žádné komentáře:

Okomentovat