Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

2. Vysvětlete filosofické kořeny díla Karla Čapka a vyložte jednotlivá období jeho tvorby. Doložte pravdivost Čapkových slov (1. úryvek) rozborem díla

Karel ČAPEK - světově proslulý autor, prozaik, novinář, dramatik a překladatel, nejvýznamnější představitel tzv. demokratického proudu české meziválečné literatury. Narodil se v Malých Svatoňovicích v rodině lékaře, studoval gymnáziu, potom filozofii na univerzitách v Praze a Berlíně. Po mnichovské kapitulaci roku 1938 byl Čapek napadán z pravých i levých pozic. Když potom onemocněl zápalem plic, neměl dost vnitřní vůle bránit se nemoci: zemřel o Vánocích 1938.

První období: od počátků do roku 1921 je charakteristické tím, že se v něm Čapek snažil sblížit umění se soudobým životem, včetně technické civilizace. Zároveň se v autorově díle setkáme s vlivy zmíněného agnosticismu.

Do literatury vstupuje Čapek společně se svým bratrem Josefem ČAPKEM. Z bratrské spolupráce se zrodily povídkové knihy: Zářivé hlubiny a Krakonošova zahrada.

Z tohoto období pochází také první známé Čapkovo drama:

  • Loupežník - divadelní hra na téma konfliktu generací a přístupu k životu, v němž vítězí bezstarostné a vyzývavé mládí Loupežníka nad životní zkušeností a opatrností Profesora, ve smyslu, že každý má svou pravdu



Žádné komentáře:

Okomentovat