Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Bohumil HRABAL

- je autorem proslulé novely

  • Ostře sledované vlaky - hlavním hrdinou je dvaadvacetiletý Miloš Hrma, který začíná pracovat v železniční stanici Kostomlaty. Nádražím projíždějí německé „ostře sledované vlaky“, jež dopravují na německou frontu zásoby zbraní a munice i samotné vojáky. Miloš se trápí svými neúspěchy v erotické oblasti a jeho komplexy vyřeší teprve setkání s mladou a tajemnou Viktorií, která na nádraží přináší nálož pro sabotážní akci. Miloš během likvidace vojenského transportu nasazuje vlastní život. Umírá společně s německým vojákem, s nímž se navzájem postřelili.



Arnošt LUSTIG - sám prošel koncentračními tábory v Osvětimi a Buchenwaldu

  • Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou - děj se opírá o skutečnou událost. Nacisté zatknou v Itálii bohaté židovské obchodníky a namluví jim, že je za jistou finanční částku vymění za své vlastní prominentní zajatce. V uzavřeném vlaku však vozí Židy po celém Německu a pod různými záminkami z nich mámí peníze. Nacistický velitel nakonec získá veškerý majetek obchodníků, a tak pošle je do plynové komory. Jediná Kateřina se před smrtí vzchopí k činu: ve svlékárně před údajnými sprchami se zmocní pistole, zastřelí německého vojáka a dalšího zraní. Životy všech Židů ukončují dávky z kulometů.



Josef ŠKVORECKÝ

  • Zbabělci – román vypráví o mladíkovi Dannym. Líčí pocity mladé generace, která konec války a osvobozování Kostelce vnímá odlišnýma očima než jejích rodiče, její postoj je spíše rezervovaný. Právě rozhodující dny konce dsv jsou líčeny realisticky, bez idealizace. Román zachytil bezstarostnost mladé generace, která se nakonec zapojuje do osvobozování.



Žádné komentáře:

Okomentovat