Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1. TRADICE SVĚTOVÉ LITERATURY

1. NEJSTARŠÍ PAMÁTKA SUMERSKÉ LITERATURY

Mezopotámie ležela ve starověku přibližně na území dnešního Iráku v povodí řek Eufrat a Tigris. Ve 4. tisíciletí p.n.l. zde došlo k vynálezu klínového písma, tvořeného kombinacemi klínovitých vrypů.

Nejstarší památkou sumerské (mezopotamské) literatury je:

epos o gilgamešovi - pochází z 2. tisíciletí p.n.l. a považujeme jej za nejstarší dílo světové literatury. Hlavní postavou je zde bájný sumerský král Gilgameš, který po smrti svého přítele hledá nesmrtelnost. Z eposu jsou zachovány jen části.

NOVÝ ZÁKON - soubor knih z 1. a 2. století n.l, psán řecky, nejdůležitější část Bible pro křesťany, podle tradičního pojetí má NZ 27 knih.

Dvě skupiny knih:

1. evangelia (evangelium = radostná zvěst) jsou čtyři a líčí život a učení Ježíše Krista, zakladatele křesťanství - jejich 4 autoři se nazývají evangelisté (Matouš, Marek, Lukáš, Jan)

2. epištoly = dopisy Ježíšových učedníků a následovníků prvním křesťanům, obsahující různá naučení pro křesťanský život, nejvíce epištol napsal sv. Pavel.



Nejslavnější český překlad je tzv. Kralická bible z 16. století.





2. HEBREJSKÁ BIBLE

BIBLE - je to posvátná náboženská kniha, důležitá hlavně pro dvě světová náboženství: judaismus (= židovské náboženství) a křesťanství. Ve skutečnosti jde o soubor knih, do dnešní nám známé podoby sestavený křesťanskou církví až v prvních stoletích našeho letopočtu.



Bible se dělí na dvě části:

STARÝ ZÁKON - soubor knih z 1. tisíciletí p.n.l, psán hebrejsky, posvátná část Bible pro Židy (ti Nový zákon neuznávají), SZ tvoří cca čtyři pětiny Bible.

Tři druhy knih:

1. historické - líčí dějiny židovského (izraelského) národa, nejslavnějších je 5 knih Mojžíšových - 1. kniha Mojžíšova má název Genesis a obsahuje nejznámější biblické příběhy /o stvoření světa a prvních lidí, o potopě .../, v Mojžíšových knihách jsou mnohé předpisy pro židovské věřící, mj. i slavné desatero božích přikázání

2. naučné a básnické (modlitby, písně, morální ponaučení, nejslavnější z těchto knih: Žalmy, Přísloví, Kazatel, Píseň písní),

3. prorocké (knihy židovských proroků, obsahující mj. různé předpovědi o budoucnosti /i předpověď o narození Krista/, nejslavnější proroci: Izaiáš, Jeremiáš)





Žádné komentáře:

Okomentovat