Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Základní bílé omáčky

- bešamelová omáčka- základní, světlá, krémově zahoustlá, dobře ušlehaná omáčka s jemnou příchutí čerstvého másla, mléka a koření
Bílá omáčka veloute- připravujeme podobně jako bešamelovou, ale místo mléka použijeme vývar z drůbeže, ryb a pod
Francouzská bílá omáčka- základ této světlé až nažloutlé, krémově zahoustlé omáčky tvoří bílá omáčka velouté, okořeníme ji bílým pepřem, strouhaným muškátovým oříškem a citronovou štávou, provaříme a zjemníme žloutky
Holandská omáčka- světlá, až krémově žlutá, přidává se worcester

Základní hnědé omáčky
- Základní hnědá omáčka španělská- základní, téměř hnědá, krémově zahoustlá hladká omáčka, výrazně aromatické chuti po použitých surovinách ( tuk, hl. mouka, uzená slanina, kořenová zelenina, červené víno, rajčatový protlak, silný vývar, koření )
Základní hnědá omáčka demiglacé- základní, tmavohnědá, rosolovitě zahoustlá hladká omáčka se silnou vůní a chutí po použitém mase, zelenině a koření ( hovězí a telecí kosti, telecí nožičky, zelenina, tuk, cibule, masové odřezky, vývar, koření, sůl )
Francouzská rajčatová omáčka- načervenalá až jasně červená omáčka typické rajčatové, česnekové , slaninové vůně a chuti, krémově zahoustlá

Žádné komentáře:

Okomentovat