Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PEČENÍ V TEPLOVZDUŠNÝCH TROUBÁCH – Konvektomaty:

V konvektomatech se pokrmy upravují působením páry a horkého vzduchu a máme možnost upéci potravinu nebo polotovar stejně dobře jako při klasickém způsobu. V konvektomatech je možno nastavit teplotu jak potřebujeme a na pokrm nemusíme tolik dohlížet. Výhodou pečení v teplovzdušných troubách je možno péct pokrm v několika vrstvách a všechny výrobky sou dobře propečeny, neboť je v celém prostoru stejná teplota.
Dalším zařízením, které má ještě širší okruh možnosti tepelné přípravy pokrmů, je braissiera (breziera) – je kombinace pečící pánve běžného kotle. Je to zařízení, v němž můžeme potraviny vařit v páře, dusit, péci, smažit pod tlakem a tyto kombinace různě kombinovat.
PEČENÍ VE SMAŽICÍ PÁNVI:
Tento způsob úpravy převážně masa lze nazvat: Dušená pečeně.
1. způsob
Kuchyňsky připravené maso rozdělené na části asi o hmotnosti 1 kg. Vkládáme okořeněné a osolené do pánve s rozehřátým tukem a po všech stranách opékáme. Pak teprve přidáváme další přísady např. zeleninu.
2. způsob
Kuchyňský připravené maso rozdělené na části asi o hmotnosti 1 kg. Vkládáme na cibulový zeleninový základ okořeněné a osolené. Maso na tomto základě jen krátce opečeme, aby se základ nepřipálil.
PEČENÍ V KERAMICKÉM PEKÁČI (ŘÍMSKÝ HRNEC):
Dvoudílný pekáč musíme na určitou dobu předem namočit do studené vody. Teprve potom vkládáme do spodní části pekáče kuchyňsky připravené, okořeněné maso případně doplněné zeleninou a můžeme přidat i malé množství tuku. Spodní část pekáče přiklopíme vrchní částí. Nádobu vkládáme do vyhřáté trouby na rošt a pečeme při teplotě 200 – 230 C. Tento zp. pečení je určen pro menší množství masa v průměru asi 1 kg.

Žádné komentáře:

Okomentovat