Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

LUŠTĚNINY

Ko:
1. co jsou luštěniny, vyjmenovat
2. význam luštěnin
3. charakteristiky jednotlivých luštěnin
4. skladování luštěnin
5. vady luštěnin

1. Luštěniny jsou suchá semena získané z lusků rostlin. Druhy: hrách, fazole, čočka, sója.
2. Význam luštěnin: obsahují neplnohodnotné bílkoviny 22 – 28%, kolem 50% sacharidů včetně vlákniny a škrobu, málo tuku – v sóji však kolem 25%, vitamíny A, B, C, E, a minerální látky K, Na, P a v sóji Fe.
3. Charakteristika jednotlivých luštěnin:
a) HRÁCH – tvar kulovitý, barva zelená a žlutá, celý nebo půlený.
b) FAZOLE – ledvinovitý tvar, barvy jednobarevné a strakaté velikost drobnozrnné až velkozrnné.
c) ČOČKA – tvar kulatý zploštělý, odstín hnědé, velikost velkozrnné.
d) SÓJA – tvar kulatý až oválný, nejčastěji žluté barvy, velké množství oleje a bílkovin, které jsou plnohodnotné.
4. Skladování: sklady suché, čisté, dobře větratelné, husté sítě v oknech a větracích otvorech proti hmyzu. Ve skladech nesmí být hladovci ani plísně. Teplota 15 °C. musí se dodržet odměna a nedovolené sousedství. Vady vlhká mouka – hrudkovati, žlukla mouka – hořká, u všech mlýnských výrobků cizí pachy, napadení škůdci, hlodavci, u krup cizí příměsi.
5. Vady luštěnin: nestejnoměrná vařivost, kameny, cizí semena, muškovitoz (hmyz), zapuchlost, plíseň, hořknutí.
Použití luštěnin: polévky, přílohy, na saláty, hotová jídla.

Žádné komentáře:

Okomentovat