Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

TUKY, CUKRY, SACHARIDY

Ko:
1. Co jsou tuky
2. Co jsou sacharidy
3. Význam tuků a sacharidů

1. Tuky jsou lipidy tkz. TRICLYCERIDY = jsou 3 mastné glyceridy navázané na zbytek glycerolu místo skupiny OH.
2. Sacharidy jsou organické látky, které se skládají z C,H a O. Z výživového hlediska dodávají energie. Sacharidy se ukládají do zásoby v malém mn. v podobě Glykogenů který je pohotovým zdrojem energie. Sacharidy dělíme: JEDNODUCHÉ – Glukosa, fruktosa a sorbit = monosacharidy.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . DVOJCUKRY – sacharóza – řepný cukr, laktóza – mléčný cukr = disacharidy skládají se ze dvou jednoduchých molekul. MNOHOCUKRY - škrob, celulóza, dextrín = polysacharidy, skládají se z velkého počtu jednoduchých cukrů a vytváří makromolekuly.
3. Tuky a sacharidy dodávají tepelnou a pohybovou energie a energie potřebnou pro látkovou výměnu, přemýšlení. Tuky v nadbytečném mn. se ukládají jako zásobní látky = zvyšování hmotnosti. Cukry jednoduché sacharidy jsou nejpohotovější zdroje energie, vstřebávají se okamžitě, bez rozkladu. Škrob je velmi pomalým zdrojem energie, až po rozpuštění na jednoduché cukry. Sacharidy se ukládají do zásoby jen málo a jejich přebytek se přeměňuje na tuky které se ukládají jako podkožní tuk.

Žádné komentáře:

Okomentovat