Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Složité omáčky:

Bílé:
Sýrová omáčka ( do bešamelové omáčky zamícháme nastrouhaný sýr, krátce povaříme, ochutíme pepřem a muškátovým oříškem, osolíme a zjemníme vaječným žloutkem )
Šunková omáčka ( bešamelovou omáčku rozředíme mlékem, přidáme nadrobno nakrájenou a uvařenou šunku, povaříme, osolíme, okořeníme a zjemníme máslem )
Obdobným způsobem pak připravujeme omáčku drůbeží, finskou, polskou, smetanovou, žampiónovou…

Hnědé:
Tyto omáčky připravujeme ze základních omáček a z různých doplňků
Lanýžová omáčka- hnědá, sladká, krémově zahoustlá, výrazná a aromatická, dochucená vínem, silným hovězím vývarem s vložkou upravených letních lanýžů. Podobně připravujeme tyto druhy složitých omáček: burgundská, castellane, kreolská, žampionová…

Složité šlehané omáčky ( bernská- podává se ke smažené zelenině, k masu připraveném na roštu, k rybím a vaječným pokrmům, maltézská- do teplé holandské omáčky přidáme pomerančovou kůru, šťávu a dochutíme solí )
Studené krycí a jemné omáčky ( rosolové )- žlutá, růžová, hnědá, majonézová…
Majonézové omáčky- bernská, maltézská, švédská ( s jablky ), tatarská ( s hořčicí, bylinkovou směsí a worcesterem )
Jemné omáčky ( brusinková- podávaná k pokrmům ze zvěřiny, sardelová- hodí se k vařenému hovězímu masu, rybám )

Žádné komentáře:

Okomentovat