Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

OVOCE

Ko:
1. význam ovoce
2. složení ovoce
3. rozdělení ovoce: a) podle původu
b) podle druhu

1. Ovoce má velký význam pro člověka, protože je zdrojem ochranných látek – vitamíny, min. látky. To znamená, že má vysokou BH především u syrového ovoce (hodně tuku) nízká.
2. Ovoce se skládá z vitamínů nerostných l. sacharidů, pektinů (rosolotvorné l.) vlákniny, organických kyselin, aromatických l. Některé ovoce obsahuje bílkoviny a tuky (skořápkové ovoce).
3a Podle původu dělíme ovoce na domácí (jabka, hrušky, hr. víno) a dovážené, Jižní nebo importování =názvy druhé skupiny ovoce (banán, pomeranč, kiwi).
3b Jižní i domácí ovoce rozdělujeme podle druhu do skupin toto dělení je ovlivněné průřezovým členění ovoce.
I. Jádrové ovoce domácí – jablko, hruška, jeřabina.
Jádrové ovoce jižní – citrusové + granátové jablko
II. Peckové ovoce
– domácí – se slupkou neolijinou (lesklou) třešně
– se slupkou olijinou (matnou) švestky, ryngle
– se slupkou plstnatou (chloupky) broskve, meruňky
– jižní – oliva = malá ledovice, zelená tmavá
– mango = podobá se meruňce,je větší, pecka velká, plochá,
slupka, nepoživatelná.
– Avokádo = tvar hruška, duž. mastná (po tuku), pecka kulatá,
slupka nepoživatelná.

Žádné komentáře:

Okomentovat