Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

KÁVA

Ko:
1. co je káva, jaký má význam
2. složení kávy
3. pražení kávy
4. tržní druhy kávy
5. příprava nápoje

1. Káva je semeno Kávovníku, pěstovaného v tropickém pásmu Asie, Afriky a Ameriky. Plod Kávovníku je dužnatá bobule červené barvy, která obsahuje dvě semena, někdy i jedno velké. Po máčení a vykvašení se semeno zbaví opráním dužiny a zelená káva se suší, loupe, leští a třídí. Významový obsah má u zdravého člověka povzbuzující účinky na činnost krevního oběhu, srdce, svalů a celkový duševní vývoj pražená káva.
2. Složení kávy: obsahují až 2% kofeinu, až 15% bílkovin a tuků až 12% cukru a vody. Dále obsahují buničinu, tříslovinu a organické kyseliny.
3. Pražená káva: odlišují se od kávy zelené. Tmavohnědá zrna jsou podstatně lehčí (až o 20%) a větší (o 50%) než zrna zelená. Teplota pražení je okolo 200 °C. Hnědé zbarvení získává káva karmelizací cukru. Rozložení tuky a bílkovin jí dodávají charakteristickou chuť a vůni. Dobrá pražená káva má mýt tmavohnědý povrch, na lomu stejnoměrné zbarvení a říjenou silnou vůni. Při přebíráni se odstraňují vadná zrna, což jsou zrna velmi světlá, tzv. ŽLUTÉ LIŠKY nebo přepálená.
4. tržní druhy:
• ZRNKOVÁ, MLETÁ
• KÁVOVÝ EXTRAKT (instantní) – někdy má i příchutě
• KÁVA BEZ KOFEINU – pro nemocné se srdcem a vysokým tlukem
• KÁVOVÝ EXTRAKT – vysušený výluh (extrakt) z mleté kávy průmyslově vyrobený.
5. příprava nápoje: do hrnku (nebo kávovaru) dáme jakýkoliv druh kávy a zalijeme vařící vodou (90 °C). Extrakt se rozpustí bezezbytku a zrnková zůstává nerozpuštěná buď v hrnku nebo na filtrovačním sítku.

Žádné komentáře:

Okomentovat