Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PEČENÍ

Je tepelná úprava kdy na potravinu s části působí horký vzduch a s části horký tuk.
DRUHY PEČENÍ:
• V troubě
• Na pánvi
• Na roštu
• Na rožni
• V grilovacích kleštích
• V římském hrnci
• V alobalu
• Zapékání v Salamandru
• Pečení ve vodní lázni
• Pečení v průsvitných folií
Pečeme vždy v předehřáté troubě, pokrmy pečeme přikryté nebo bez poklice. Pečením získá surovina-barvu, chuť, kůrku, vůni a stravitelnost. U surovin, které mají málo tuku nebo vůbec žádný, musíme vhodný tuk přidat. Během pečení maso ošetřujeme, zbytečně do něj nepícháme a koření volíme podle druhu surovin. Doba a teplota při pečení je řízena druhem suroviny. Při pečení mas připravujeme šťávu z vypeku zaprášením.
PEČENÍ V TROUBĚ:
(V pečicí troubě nebo cukrářské peci) upravujeme pokrmy horkým vzduchem. Masa mohou být předem opečená, podušená bez základu, se základem cibulovým nebo zeleninovým. Zpočátku pečeme masa přikrytá poklicí. Krátce před dokončením úpravy poklici sejmeme a masa dopékáme bez poklice.
Bez poklice pečeme hned zpočátku některé druhy drůbeže a masa vcelku (kuře, bůček).
Teplotu trouby nastavujeme podle toho, co pečeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat