Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vložky a zavářky do polévek:

Vložky jsou tepelně zpracované potraviny, které vkládáme do polévek / vývarů těsně před podáváním
Zavářky zavařujeme přímo v polévce, např. krupici s vejcem, ve které se podávají

Vložky ze zeleniny- zeleninu do polévky upravujeme krájením na nudle, kostky a plátky. Takto upravenou zeleninu uvaříme v malém množství vývaru, uvařenou zeleninu přidáme do polévky společně se zeleninovým vývarem

Těstovinové vložky- dělíme na těstoviny domácí a průmyslové, ty uvaříme v množství osolené vody, scedíme, propláchneme a zalijeme menším množstvím vývaru

Obiloviny- nejčastěji používáme kroupy, perličky, krupky, krupici, rýži, vločky

Knedlíčky- všechny druhy knedlíčků zaváříme do vařící oselené vody, vaříme 3-5 minut. ( játrové knedlíčky, šunkové knedlíčky )

Noky- připravují se z třeného nebo odpalovaného těsta, jedná se o jemnou vložku do polévky

Pálené koule- z pálené hmoty
Vaječné svitky – z piškotového těsta ( celestýnské nudle, fritátové nudle )
Celestýnské nudle: vejce pečlivě rozšleháme, přidáme mléko, prosátou polohrubou mouku, trochu soli a připravíme hladší těsto. Na pánvičce potřené tukem opečeme tenké palačinky, ty pak nakrájíme na delší a širší nudle (4-5cm dlouhé a 0,5 cm široké. Vkládáme je do polévky těsně před podáváním.
Fritátové nudle: připravujeme podobným způsobem jako celestýnské, na rozdíl od předchozích však tenké palačinky krájíme na užší nudle, které smažíme v mírně rozehřátém tuku dozlatova
Vaječná sedlina

Žádné komentáře:

Okomentovat