Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

SPECIÁLNÍ VÝROBKY Z VEPŘOVÉHO MASA:

Vepřové maso uzené:

DRUHY: kýty, plec, krkovice, bůček, kolena, pečeně (kotlet)
UZENÍ:je to konzervační prostředek horkým kouřem. Z masa se odstraňuje část vody, má pak delší trvanlivost.
POSTUP:
- maso nakrájíme na kusy – šrůtky
- osolíme a necháme sůl v sáknout
- druhá den maso zalijeme rosolem (převařená voda, sůl, česnek) v tomto rosolu necháme maso několik dní až týdnů
- pak omyjeme, zavěsíme do vyhřátého uzáku a udíme tak dlouho až je maso měkké a na řezu nesmí být krev

Vaření uzeného masa» šunkofleky, hemenex, slanina, plněné bramborové knedlíky….

Domácí zabijačky:
OVAROVÁ POLÉVKA:
Je to vývar z vařeného masa, které pak použijeme k přípravě jitrnic, tlačenek k převáření jitrnic, jelit, tlačenky
JITRNICE:
Žemle nakrájíme na plátky nebo kostky, přelijeme tučným vývarem,, přidáme pomleté tučné uvařené maso, dochutíme solí, česnekem, majoránkou a pepřem- prejt balíme do střev – jitrnice.
JELITA:
Uvařené kroupy, krev procezená, na vnitřním sádle uškvařená cibule, sůl, pepř, česnek, majoránka.
TLAČENKÁ SVĚTLA:
HUSPENINA:
Sulc – uvařené nožky s kořenovou zeleninou a divokým kořením. Maso nakrájíme na kostky zalijeme velkým množstvím tuku zbaveného vývaru.
KLOBÁSY
PAŠTIKY
SEKANÁ SVÍČKOVÁ

Žádné komentáře:

Okomentovat