Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ZAHUŠTOVÁNÍ DUŠENÝCH POTRAVIN A POKRMŮ

ZAHUŠˇTOVÁNÍ MASA:
Měkké maso vyjmeme ze šťávy a dáme do vhodné nádoby na teplo a teprve potom šťávu zahušťujeme . maso pak při výdeji podléváme šťávou nebo přeléváme omáčkou.
ZAHUŠˇTOVANÍM ZAPRÁŠENÍM MOUKOU:
Hl. moukou zaprašujeme pokrm přes síto nebo cedník do vydušeného základu a společně mícháme tak, aby došlo k osmažení mouky se základem. Tento způsob nazýváme nejčastěji restováním. Teprve po vysmahnutí šťávu zalíváme vodou nebo vývarem a za stálého promíchávání nebo prošleháváním metlou šťávu dobře provaříme. Doba provaření by
měla trvat nejméně 20 minut.
Zaprášením zahušťujeme hlavně dušená masa, roštěnka a další druhy plátků, masa dušená v kouscích a kostkách (např. guláše), dále různé druhy masových závitků a rolád, ale i dušené zeleniny.
ZAHUŠˇTOVÁNÍ JÍŠKOU NEBO ZASMAŠKOU:
Jíšku světlejší nebo světle hnědou (podle druhu masa a úpravy) připravujeme zvlášť. Zalijeme vodou nebo vývarem a za stálého míchání dobře provaříme. Během varu mícháme vařečkou. Rozehřejeme tuk (olej, sádlo) zasypeme moukou a řádně prorestujeme pak zalijeme, studenou vodou, vývarem a prošleháme (připravuje se i cibulový).
ZAHUŠˇTENÍ ZÁLIVKOU (ZÁKLECHTKOU, ZÁTŘEPKOU):
Mouku rozšleháme v tekutině nebo smetaně a naléváme do základu. Nejvhodnější doba provaření je 30 minut.
ZAHUŠˇTOVÁNÍ SUCHÝM CHLEBEM:
Chléb musí být zbaven kůrky.

Žádné komentáře:

Okomentovat