Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

BIOLOGICKÁ A ENERGICKÁ HODNOTA

Ko:
1. které látky tvoří biologickou hodnotu potravin
2. význam biologických hodnotných l. pro lidský organizmus
3. které l. tvoří EH potravin
4. význam EH l. pro lidský organizmu

1. BH TVOŘÍ L. – bílkoviny, min. l., vitamíny. Jedná se o l. živící (stavební) a ochranné.

JAKOST A SKLADOVÁNÍ POTRAVIN

Ko:
1. zjišťování posuzování jakosti
2. Jakostní skupina
3. uskladnění a skladování potravin
4. přejímka potravin
5. druhy skladů

1. Jakostní hodnocení potravin je zajišťování jež při výrobě a při dokončení výroby. Kontrola jakosti se dále uskutečňuje ve státních zkušebnách. Kvalitu potravin určuje: složení potravin, smyslové vlastnosti, technologické faktory, hygienické faktory, přírodopisný a zeměpisný původ, zp. balení, uchování, skladování, konzervování.

2. výběrová jakost – vynikající kvalita, 1. jakost – výborná kvalita, 2. jakost – průměrná s menšími vadami, 3. jakost – vyhovující, větší závady, nesmí však narušit. Zdravotní nezávadnost potravin výmět, nebo-li zmetek – neprodejná potravina, neměla by se dostat se oběhu, nebo-by se měla při ošetřování potravin vyčlenit (nahnile ovoce).

3. Uskladnění potravin – umístění skladování – dlouhodobé přechování potravin za dodržení skladovacích podmínek a ošetření (kontrola jakosti).

4. Přejímka kvalitativní – jakosti, přejímka kvantitativní – množství.

5. Druhy skladů:
suché – pro malé potraviny
speciální – chladící, mrazící, na ovoce (vyšší vzdušná vlhkost).
Podle konstrukce:
uzavřené – 4 stěny, podlaha, strop (potraviny)
polootevřené – podlaha, 2 stěny (přepravky)
otevřené – oplocená plocha (přepravky, palety).


Článek podporuje:
přírodní linoleum, korkové plovouci podlahy, parkety a vlysy

Žádné komentáře:

Okomentovat