Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

MLÝNSKÉ VÝROBKY

Ko:
1. charakteristika mlýnských výrobků
2. druhy mlýnských výrobků: a) druhy mouky
b) sortiment pšeničné mouky
c) krupařské výrobky
d) vločky
3. skladování mlýnských výrobků a jejich vady

1. Mlýnské výrobky – vznikají mletím, či jiným opracováním zrn v mlýnech. Nejčastěji se zpracovávají obiloviny a z luštěnin sója.
2. Mezi mlýnské výrobky patří:
2a) druhy mouky: pšeničná, žitná, ječná, kukuřičná, sojová
2b) sortiment pšeničné mouky:
hladká mouka – extra, speciál, konzumní
polohrubá – výběrová, konzumní
hrubá
pšeničná krupice – hrubá, dětská
2c) krupařské výrobky – vyrábí se obrušováním loupaného ječmene
druhy: kroupy velké – 10
střední – 7
malé – 3
perličky – velmi malé
lámanka – sekané
2d) vločky se vyrábí z loupaných semen nejdříve se napaří a pak lisují. Tím vznikají malé placičky – vločky. Druhy: ovesné, pšeničné, žitné, sojové
3. sklady suché, čisté, dobře větratelné, husté sítě v oknech a větracích otvorech proti hmyzu. Ve skladech nesmí být hladovci ani plísně. Teplota 15 °C. musí se dodržet odměna a nedovolené sousedství. Vady vlhká mouka – hrudkovati, žlukla mouka – hořká, u všech mlýnských výrobků cizí pachy, napadení škůdci, hlodavci, u krup cizí příměsi

Žádné komentáře:

Okomentovat