Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

SLADIDLA

Ko:
1. cukr
2. přírodní cukrové náhražky
3. umělá sladidla
4. med

1. Cukr řepný (třtinový) dvojcukr (glukóza, fruktóza). Velký zdroj energie. Přebytek cukru se mění na tuky – zásoby (obezita). Tržní druhy cukru – moučka, krystal, krupice, kostka.
2. Přírodní jednoduché cukry – jedná se o nejrychlejší zdroj energie. Jsou sladké např. Svrbit – diabetický cukr, ovocný cukr. Jedná se o bílé prášky.
3. Umělá sladila jsou náhražkou přírodních cukrů (řepného, jednoduchých cukrů). Vznik: umělou (chemickou) výrobou většinou jsou upraveny do tablet, jsou sladké a nemají téměř energetickou hodnotu. Jsou vhodné pro diabetiky a redukční dietu.
4. Med – vyrábí včely enzimickou přeměnou šťávy, květů a stromů. Je sladký, hustý a kašovitý. Barva zlatá až zlatohnědá. Druhy:
• květový (žlutý) – luční
• ze stromů (nahnědlý) – lesní
• luční + lesní (zlatavě hnědý) – smíšený
Chuť je sladká, protože obsahuje většinou jednoduché sacharidy – rychlý zdroj energie. Použití: příprava pečiva, pokrmů, slazení nápojů (vhodné pro rekonvalescenty), sacharin.

Žádné komentáře:

Okomentovat