Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

POKRMY DUŠENÉ V CELKU:

( vepřová kýta na smetaně, na paprice, bratislavská vepřová plec, hamburská vepřová kýta )

VEPŘOVÉ MASO DUŠENÉ NA KOSTKY:

VHODNÉ MASO: ořez, bůček, plecko
( vepřové maso na kmíně, v mrkvi, segedýnský guláš, vepřový perkelt )
VEPŘOVÉ MASO DUŠENÉ–PORCOVANÉ – PLÁTKY, ZÁVITKY
( vepřové žebírko na kmíně, vepřový závitek na smetaně )

ÚPRAVA VEPŘOVÉHO MASA PEČENÍM

VHODNÉ MASO: kýta, plec, krkovice, pečeně, bůček, koleno
KOŘENÍ A DOPLŇKY: sůl, kmín, cibule, česnek

ÚPRAVA PO SELSKU: s česnekem bez kmínu.
- maso o váze 1 – 1,5 kg oválného tvaru
- většinou pečeme v celku s kostí, částečně vykostěné, bez kosti
- rolády neplníme stáhneme motouzem
- maso okořeníme
- kůži nakrájíme na kosočtverce
- pečeme bez základu
- kosti nasekáme, položíme na dno pekáče
- na kosti položíme maso lícní stranou nebo kůží dolů (aby změkla)
- přidáme cibuli a česnek
- během pečení maso obrátíme, přeléváme výpekem a doléváme vodou
- tučně maso pečeme bez tuku
- pře dopečením maso obrátíme
- šťávu zaprášíme, provaříme, procedíme
PŘEDBĚŽNÁ ÚPRAVA MASA:
- maso pečeme v celku o váze 1 – 1,5 kg (oválného tvaru, nízké maso např. plec) můžeme bez náplně srolovat, kůži na mase nakrájíme do mřížky, libové maso můžeme špikovat, povrchově špikovat slaninou, uzeninou…, maso můžeme plnit do kapes nebo rolád.
- Maso můžeme krájet na kostky – pečená žebírka

Žádné komentáře:

Okomentovat