Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Přílohy z mouky a krupice:

- knedlíky ( houskové knedlíky- do prosáté hrubé mouky přidáme sůl, kypřící prášek, žloutek a mléko, propracujeme těsto, rozdělíme na bochánky, necháme 15 minut odležet, rozválíme a dáváme do vroucí osolené vody, vaříme 25 minut, po vyjmutí z vody ihned krájíme )Druhou možností přípravy houskových knedlíků je varianta kypřené droždím
- krupicové knedlíky s houskou- vařené v ubrousku
- vídeňské knedlíky
- dietní tvarohové knedlíky
Noky- krupicové, máslové
Těstoviny a jejich úprava: těstoviny jsou vlastně konzervované těsto, které se vyrábí sušením těsta z pšeničné mouky, vajec a vody. Rozlišujeme těstoviny domácí a průmyslové. Jsou různého druhu: flíčky, kolínka, špagety, vlasové nudle, kroužky, hvězdičky… podle tvaru. Skladujeme na suchém místě, vaříme v dostatečném množství osolené vroucí vody.
Příklady: Těstoviny s houbami, těstoviny s nastrouhaným sýrem…

Přílohy ze zeleniny:
- zelenina obsahuje vitamíny A, B, C, nerostné látky a vlákninu. Upravujeme ji tak, aby se uchovalo maximální množství těchto cenných látek.
- Příprava zelenina na přírodní způsob: vařením nebo dušením s přísadou másla nebo rostlinného tuku, nezahušťujeme
- Zelenina připravená na anglický způsob: zeleninu uvařenou v osolené vodě podáváme s přísadou syrového másla a petrželky. Máslo klademe až těsně před podáváním ( hrášek, fazolové lusky, špenát )
- Zelenina připravená na francouzský způsob, na polský způsob, zadělávané zeleninové pokrmy ( zahuštěné )míchaná zelenina, fazolové lusky nakyselo, špenát, dušené hlávkové zelí bílé, dušené kysané zelí, dušené červené zelí

Žádné komentáře:

Okomentovat