Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

HOVĚZÍ GULÁŠE

Vhodné maso na guláše je hovězí kliška nebo hovězí maso přední
KRÁJENÍ: na větší kostky na 1 porci 3 – 4 kousky
OCHUCENÍ: sůl, pepř, paprika, kmín, česnek, ke konci přidáme majoránku
VHODNÉ PŘÍLOHY: houskový knedlík, rýže, těstoviny, chleba a pečivo
ZPŮSOB ZAHUŠTĚNÍ:
1. zaprášením hladkou moukou (lze použít i nastrouhaný chléb)
2. zaprášením a zjemněním smetanou
3. guláše nezahušťujeme doplňujeme zeleninou, bramborem

DUŠENÉ HOVĚZÍ POKRMY KRÁJENÉ NA KOSTIČKY

Na tyto úpravy používáme méně kvalitní maso nebo ořez nebo maso nízké – bok, pupek, slabina. Maso krájíme na malé kostky, na 1 porci asi 6 kostek.
DRUHY, PŘEDBĚŽNÁ ÚPRAVA:
1. srdce:
- tuhý sval, vhodný na vaření a dušení
- rozkrájíme odstraníme cévy a rádně propláchneme
2. ledvinky:
- rozkrájíme, vyjmeme močovody a pořádně propláchneme
- namočíme do vody spaříme (zbavujeme je pachu po moči)
- používáme na zadělávání pokrmu nebo dušené pokrmy
3. dršťky:
- je to část hovězího žaludku
- rozkrájíme na menší části, několika násobně zblanšírujeme
- nakrájíme na nudličky
- používáme na zadělávání nebo dušené pokrmy
4. mozek:
- použití jen zřídka
- spařit, odblanit, vykostit
- použití – na smažení, mozeček s vejci
5. játra:
- na povrchu hladká, tmavě, hnědá, lesklá
- játra namočíme do studené vody, tím z nich vyplavujeme krev a škodlivé látky
- používáme na minutky

Žádné komentáře:

Okomentovat