Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

MLÉČNÉ VÝROBKY

Ko:
1. sladké tekuté mléčné výrobky
2. kysané mléčné výrobky
3. sušené mléčné výrobky
4. zahuštěné mléčné výrobky

1. Jedná se o sladké smetany. Smetana ke šlehání – 30 - 33%
sladká smetana – 12%
smetana do omáček – 13 -16% tuku
smetana do káva – 6 - 10% tuku
2. Kysané mléčné výrobky se vyrábějí přidáním Laktoflory (ušlechtilé mikroorganismy) do mléka, nebo smetany, tím dochází k zakysání (nakyslá chuť), výrobky mají různou konzistenci kapalnou, řídce i hustě kašovité až tuhé (odlisování vody)
Pomocí laktoflory dochází k určitému stupni vysrážení mléčné bílkoviny. DĚLENÍ:
a) jogurty – bílé a s přísadami z hlediska tuku – nízkotučné, tučné, smetanové netučné.
b) Kysané nápoje (tekutiny) – 12% kysaná smetana, kefír, mikyška, jogurtové mléko, Actimel, podmáslí.
c) Tvarohy podle obsahu tuku – netučné, polotučné, plnotučný
podle přísad – bez přísad, ochucené (ovocem)
podle obsahu vody – měkké, tvrdé (na strouhání)
podle použití – k přímému konzumu a na vaření
d) Ostatní kyselé výrobky - termix
3. vytavíš e odpařením vody z tekutého mléčného výrobku.

Žádné komentáře:

Okomentovat