Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

KÁVOVINY

Ko:
1. co jsou kávoviny
2. význam kávovin
3. druhy kávovin

1. Kávoviny jsou pražené obiloviny a koření čekanky.
2. Pražené kávoviny mají hnědou barvu, proto jejich odvar (nápoj z nich) připomíná nápoj kávy. Nápoj z kávoviny má hnědou barvu, nahořklou chuť. Výhoda – neobsahuje kofein. Kávovinu pražením z hnědnou, protože též při vysoké teplotě karamelizuje cukry.
3. Druhy kávovin:
a) Kávovinová náhražka – pražené obiloviny = ŽITOVKA
b) Kávovinové přísady – pražený kořen čekanky, ten zlepšuje hnědé zabarvení = CIKORKA, KARO
c) Kávovinové směsi – kávovinová náhražka + kávovinová přísada – rozemleté – Melta, která je pevná. Kávovinový extrakt = instantní kávovinová směs = KAVIT (vyrábí se výluhem melty, výluh extrakt se suší). Instantní kávovina se též míchá s instantní kávou.

Žádné komentáře:

Okomentovat