Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Výpovědi sociologie 1.


Výpovědi sociologie 1.


Teze o společensko-kulturní závislosti veškerých mravních názorů je dnes vládnoucí představou v sociologii, jež značně proniká i do psychologie. Co platí v jedné kultuře jako dobré a hodnotné, je v jiné kultuře hodnoceno jako špatné a zavržitelné (obyčej usmrtit dvě první děti, moc muže nad životem a smrtí ženy, povinnost dětí usmrtit rodiče, než dosáhnou stáří).

Přitom na základě empirických dokladů směřuje obecně tendence k tomu, aby se rozdíly me-zi jednotlivými pojetími pokládaly za univerzální: V žádné etické otázce neexistuje úprava, k níž by se někde v jiné kultuře nebo společnosti nedalo najít odchylné mínění. Z toho pro relativismus vyplývá, že svědomí nelze považovat za instanci, která je formována samot-ným dobrem; formuje ho pouze to, co se v nějaké společnosti pokládá a stanoví jako dobré.

Je nesporné, že v etických otázkách existují rozdíly mezi jednotlivými kulturami, a je nutno také přiznat, že teze univerzálního etického pluralismu je svůdná z hlediska mimořádného množství poznatků o různosti jednotlivých kultur, ale také na základě téměř denního styku s lidmi a názory z cizích kulturních okruhů. Přesto však nelze souhlasit s takovouto zásadní relativizací všech obsahů svědomí.

Žádné komentáře:

Okomentovat