Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

INDIVIDUÁLNÍ PSYCHOLOGIE – C.G. JUNGA 2.

INDIVIDUÁLNÍ PSYCHOLOGIE – C.G. JUNGA 2.

2) Jeho klíčovým konceptem je KOLEKTIVNÍ NEVĚDOMÍ - Jung tvrdil, že nábož.symboly v člověku pramení z nejhlubších vrstev nevědomí. Podle něj je NEVĚDOMÍ člověka HLAVNÍM ZDROJEM NÁB.POZNÁNÍ. SYMBOL nás spojuje s poměrně neznámou VNITŘNÍ SKUTEČNOSTÍ.

3) Pro Junga představovaly symbolické obrazy (přítomné ve snech pacientů, v jejich představách) vědomé realizace nevědomí OSOBNÍHO, tak KOLEKTIVNÍHO.

4) Jungovo hromadné či kolektivní nevědomí znamená přítomnou druhovou přítomnost v JEDINCI

5) SYMBOL je tedy energizující zpráva, která propojuje nevědomý a vědomý život.
(Na rozdíl od Freuda zastával Jung názor, že symbolická aktivita nevědomí má mnohem širší a pozitivnější úlohu než jenom zakrývat skutečnosti potlačené v dětství, F.vidí nevědomí jako potlačení jen osobní zkušeností).

= symboly mají kompenzující a tvořivou funkci, pomáhají lidem překonávat jednostrannost a směřují k plnějšímu vyvážení psychických protikladů.
= symbolické obrazy pocházejí z nevědomí a mají teologickou fce podněcovat člověka, aby si v životě vytyčoval cíle a hledal smysl.
= dynamickými prvky tohoto J.nevědomí jsou tzv. ARCHETYPY, reprezentující zkušenosti lidstva s klíčovými životními objekty a událostmi (mateřství, ženství, božství, hledání, bloudění).

Reprezentují věcná témata lidské EXISTENCE a projevují se v obsahu mýtů, pohádek a v některých druzích snů jako praobrazy, které mají vliv – jako INSTIKTY na emoce a IMAGINACI člověka.

Žádné komentáře:

Okomentovat