Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PSYCHOANALÝZA a neopsychoanalýza, KOMPLEX

PSYCHOANALÝZA a neopsychoanalýza

KOMPLEX – tyto konflikty nejsou většinou řešeny na vědomé úrovni a nepříjemné představy jsou VYTLAČENY z vědomí do nevědomí. Aktivní zapomenutí nebo aktivní vytěsnění VYTVÁŘÍ – KOMPLEX, ten vzniká tam, kde požadavky, které na člověka klade okolí jsou s potřebou uspokojit určitý pud.

Freud rozlišuje dva základní komplexy: Oidipův a Elektřin – vztah dítěte k rodičům se vyznačuje rivalitou a nevědomou sexualitou.

TECHNIKA volných ASOCIACÍ = slovo, které nás napadne na nějaké podnětové slovo, mohou být blízké či vzdálené podnětu. Na jejich základě můžeme rekonstruovat myšlenkový proces člověka a dospět k určitému závěru.
= Freud říká, že asociace mají určitou ZÁKONITOST, měří se za jak dlouho člověk odpoví a co řekne

PŘENOS: identifikování se s osobou, která léčí, ale také může přenášet na člověka určité vlastnosti (X opačně probíhá protipřenos). Můžeme např. někomu někoho připomínat a pak se ovlivní jeho chování k nám. Často třídíme lidi podle PRVNÍCH DOJMU.

SUBLIMACE: energie se může projevit přímo nebo se transformovat, přeměnit. Veškerá kultura, která u nás vznikla, vznikla dle Freuda sublimací. Např. agresivita může být pro společnosti přijatelná, stane-li se člověk vojákem. SUBLIMACE = je předpokládaný NEVĚDOMÝ DĚJ v psychice, kterým bývají potlačeny neřestné pudy a představy, přenášeny do oblasti umělecko-náboženské.

Žádné komentáře:

Okomentovat