Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

NEOPSYCHANALÝZA, PŘEDSTAVITELÉ, K.HORNEYOVÁ



NEOPSYCHANALÝZA

PŘEDSTAVITELÉ

- k představitelům NEOPS.hnutí patří vedle K.HORNEYOVÉ, také H.SULLIVAN, H.MURRAY a E.FROMM

K.HORNEYOVÁ (1882-1952)
- nahrazuje místo BIOLOGISMU v psychoan. SOCIOLOGISMUS
- lidská psychika je determinována SPOLEČENSKÝMI POMĚRY
- vychází z analýzy vnitřní konfliktnosti člověka, objevuje jeho neurotické založení dané vlivem poměrů v industriální společnosti a dospívá k identifikaci „NEUROTICKÉ OSOBNOSTI NAŠÍ DOBY“, určujícím činitelem je konflikt člověka s civilizací – ten objevil Freud r.1930

- podle K.H. nejde však již o frustraci sexu, ale o širší pojetí KONFLIKTU, který má kořeny nejen v biolog.pudu, libidu, ale v selhávání člověka v podmínkách soutěživého života naší kultury, ve strachu z neúspěchu, v nedůvěře vůči jiným, ale zejména v neurotickém pojetí lásky

TOTO POJETÍ LÁSKY je paradoxní v tom, že láska se stává spíše prostředkem zbavování se úzkosti a pocitu méněcennosti, usiluje o neustálé důkazy, které objekt lásky zotročují a nakonec ho ze zotročení paradoxně obviňují.

- při odhalování příčin NEURÓZ je třeba se zaměřit na sociální prostředí, které podmiňuje chování pokládané za neurotické. Všichni neurotici se vyznačují neschopností přizpůsobit se rychle se měnícímu prostředí.
- ukazuje na kulturní vliv
- neurózy nejsou jen sexuální příčiny = zdroj neurózy = člověk není schopen obstát
- člověk si idealizuje svoje JÁ, ztrácí kontakt s realitou a vytváří si neurotické postoje (neurotická láska, která zotročuje)

Žádné komentáře:

Okomentovat