Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Etické teorie kognitivistické, Etický intuicionismus

Etické teorie kognitivistické

b) Etický intuicionismus

Odmítá názor, že etické soudy jsou odvozeny induktivně z empirie: dle etické teorie intuicionismu máme schopnost jasně vidět, které naše jednání je správné a rozumné a které nikoli. Máme schopnost intuitivně nazírat svět mravních norem. Díky této intuici se nám určité, pře-devším ty nejzákladnější morální principy jeví jako zřejmé.

V moderní filosofii zastávali intuicionismus především Georg Edward Moore [džódž edvd múr] (1873 – 1958), William David Ross [wiljem deivid ros] (1877 – 1971) a Henry Sidgwick [henri sidžvik] (1838 – 1900).

Poznámka k intuicionismu:

Intuicionismus naráží na následující problém: Lidé mají rozdílné a mnohdy vzájemně nesluči-telné názory na etické otázky a existují morální dilemata, jež lidé musí v praktickém životě řešit. Tato skutečnost je však v rámci intuicismu nevysvětlitelná.

Jsme-li si totiž a priori vědomi nějakých základních morálních principů či dokážeme-li intuitivně rozeznat, co je dobré, jak jednat správně atd., pak by nesouhlas ohledně morálních témat mezi lidmi vlastně neměl existovat, stejně jako by neměla existovat třeba morální dilemata. (Kolář – Svoboda str. 72 – 73)

Žádné komentáře:

Okomentovat