Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

V ČR platí tyto základní zákony a právní předpisy platné pro civilní letectví - pokračování

- vyhláška č.17/1996 o leteckém přepravním řádu ve své první části stanoví práva, povinnosti a odpovědnost provozovatele letecké dopravy (přepravce), jakož i práva, povinnosti a odpovědnost cestujících. Vztahuje se dále na vnitrostátní a mezinárodní přepravu cestujících, zavazadel a zboží. Dále jsou uvedeny základní ustanovení týkající se přepravy cestujících a zavazadel. Dopravce pravidelné letecké přepravy vydává letové řády, které pro mezinárodní dopravu vydává v dohodě se zahraničními dopravci (obvykle formou speciální pravidelné IATA konference) a po projednání se zahraničními leteckými úřady. Letové řády a jejich změny schvaluje v ČR MDS. Zavazadla cestujících se přepravují jako zapsaná a nezapsaná (kabinová). Cestující má právo na bezplatnou přepravu zavazadel až do hmotnosti stanovených v přepravních podmínkách. Obvykle ve třídě F (First) a C (Business) se jedná o 30 kg, ve třídě Y je povoleno 20 kg. Zavazadla přesahující povolenou hmotnost jsou přepravena dle kapacitních možností přepravce a za "nadváhu" - příplatek. Předměty, které mohou způsobit škodu, ohrozit bezpečnost nebo být na obtíž cestujícím je možné přepravovat jen se souhlasem dopravce a za podmínek jím stanovených.
V případě mezinárodní dopravy je provozování letecké dopravy možné na základě přepravních práv získaných mezinárodními leteckými dohodami, které jsou poskytnuty vybranému dopravci. Mezinárodní dohody v civilním letectví jsou dvojího druhu:
- multilaterální dohody právního charakteru, ke kterým ČR přistoupila,
- bilaterální vládní dohody o letecké dopravě, jejichž gestorem je MDS ČD, odbor civilního letectví. Tyto dohody obsahují práva, která si smluvní strany udělají na základě reciprocity. Jedná se o právo zřizovat a provozovat pravidelné letecké linky a další podmínky. Současně se dohodne rozsah výhod pro provoz na úsecích letových linií tj. schválených tratí mezi dvěma, nebo několika místy, hlavními body, jimiž linie mají procházet a body přeletu hranic,

Žádné komentáře:

Okomentovat