Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Code-share smlouvy

- jsou smlouvy o společném provozu, kdy je jeden let (jedno fyzické letadlo) označen dvěma kódy (2 lety spolupracujících leteckých společností), např. LH 152 a OK 234. Code-share provoz vyžaduje propojení rezervačních a odbavovacích a dalších systémů spolupracujících leteckých společností. Jednodušší formou spolupráce dvou společností při letu jednoho fyzického letadla je Block-space, kdy si jedna společnost od druhé koupí část kapacity (určitý počet sedaček) na jedné její lince a tuto kapacitu označuje a prodává jako svou vlastní.
Smlouva o pozemní obsluze - Ground Handling Agreement je smlouva k zajištění potřebných pozemních služeb při příletu a odletu letadel (výstup a nástup cestujících, nakládání a vykládání zboží a zavazadel, tankování paliva, úklid letadla apod. Asociace IATA vypracovala vzorovou smlouvu o pozemní obsluze. Handlingové smlouvy se uzavírají s handlingovým agentem (podnik zajišťující obsluhu letadel), což může být místní letecká společnost nebo specializovaný podnik na poskytování pozemních služeb.

4.6.3 Mezinárodní letecké organizace a sdružení
Tato uskupení mají velmi významnou úlohu při organizaci letecké dopravy v celosvětovém měřítku. Dělí se obvykle na mezinárodní organizace vládní a nevládní. Mezinárodní vládní organizace jsou obvykle zakládána státy reprezentované příslušnými státními orgány a vznikají na základě mezinárodní smlouvy uzavřené mezi nejméně třemi státy. Mají trvalý charakter a některé prvky mezinárodně právní subjektivity. Disponují vlastními orgány a usilují o dosažení svých cílů stanovených v zakládací listině a v dalších dokumentech. Mezinárodní nevládní organizace jsou sdružení případně obchodní organizace právnických osob různých států, které vznikly na základě občanskoprávní smlouvy byť s mezinárodní působností. Nemají prvky mezinárodně právní subjektivity.

Žádné komentáře:

Okomentovat