Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

2.2.2 Hygienické a technické požadavky

Při navrhování umístění odstavných a parkovacích stání se musí dbát základních hygienických požadavků na ochranu životního prostředí. Musí se respektovat zejména ochrana před hlukem, chvěním, výfukovými plyny a ochrana povrchových a podzemních vod před znečištěním.
Odstavná a parkovací stání na parkovacích pruzích a pásech se nenavrhují na místních komunikacích funkčních tříd A1, A2 a B1 (viz ČSN 73 6110). Na místních komunikacích funkční třídy B2 lze v odůvodněných případech umístit parkovací pruhy tam, kde to územní poměry a intenzita dopravy dovolují.
Na ostatních komunikacích se odstavná a parkovací stání nesmějí umístit zejména:
= v rozlehlých polích křižovatek,
= u křižovatek místních komunikací a v celé délce řadících pruhů křižovatek místních komunikací,
= v prostoru vymezeném pro zastávky silniční a městské dopravy,
= v místech rozhledových polí železničních přejezdů,
= v místech přechodů pro pěší,
= v místech vjezdů (výjezdů) z účelových komunikací, pozemků apod.
Počet vjezdů (výjezdů) z odstavné a parkovací plochy se určuje podle požadavků provozu. Alespoň jeden vjezd (výjezd) z ohrazené plochy musí splňovat požadavky požární bezpečnosti a umístění výjezdů musí umožnit rozhled na obě strany při vjíždění vozidla na silniční komunikaci.
Velikost stání se stanoví z půdorysných rozměrů vozidla zvětšených o nejmenší dovolené vzdálenosti vozidla od hranice plochy nebo o poloviční hodnoty těchto vzdáleností od sousedních vozidel (např. na jednom stání pro osobní automobil lze umístit 4 motocykly nebo 6 mopedů nebo 1 karavan, popř. podle velikosti 1 velký nebo 2 malé nákladní přívěsné vozíky za osobní vozidlo).
Vnitřní komunikace na odstavných a parkovacích plochách musí vyhovovat těmto podmínkám:
= umožnění vozidlům zajíždět na stání přímou jízdou vpřed nebo couváním, jízdou vpřed s jedním obloukem, couváním s jedním obloukem, popř. při jízdě vpřed obloukem s jedním najížděním (při zajíždění obloukem mohou vozidla dokončit oblouk až na stání),
= vzdálenosti mezi vozidlem v pohybu a pevnými překážkami nesmí být menší než stanoví normy.

Žádné komentáře:

Okomentovat