Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

4.5.1 Rezervace a prodej přepravního dokladu - pokračování

Letenka je z právního hlediska dopravní smlouvou mezi cestujícím a dopravcem. Na letence jsou uvedeny dopravní podmínky včetně odpovědnosti dopravce. Letenka obsahuje letové kupony, které opravňují cestujícího k přepravě z letiště místa odletu na letiště místa určení v letových kuponech uvedených. Letové kupony představují také doklad, na jehož základě se mezi společnostmi zúčtovávají přepravní platby (v případech, kdy je přeprava realizována na doklad jiného dopravce). Mimo jména cestujícího, cestovní třídy, všech bodů cesty, typu tarifu a dat platnosti letenky obsahuje letenka informace o provedených rezervacích. OPEN - rezervace nebyla provedena, RQ - rezervace byla vyžádána, ale není zatím potvrzena, OK - rezervace je potvrzena.
Předplacené jízdné (Prepaid ticket advice/PTA) je doklad potvrzující zaplacení letecké přepravy ve prospěch cestujícího v jiném místě, než bylo místo platby. Letenka je vystavena na základě došlého PTA.
Letový řád je publikací letecké společnosti, která obsahuje kromě doby platnosti zejména přesný přehled o spojích včetně časových údajů odletů a příletů a řadu dalších informací. Časové údaje mohou podléhat změnám. Aktuální informace jsou uváděny v rezervačních systémech.
ABC - World Airways Guide je měsíčně vydávána publikace obsahující letové řády většiny leteckých společností na celém světě, jež provozují pravidelnou leteckou dopravu. Aktuální údaje z ABC jsou v databázích rezervačních a distribučních systémů.

Žádné komentáře:

Okomentovat