Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

4.7.2 České aerolinie

České aerolinie (ČSA) jsou národním leteckým dopravcem České republiky. Patří ke třem nejstarším leteckým společnostem. Jak již bylo zmíněno v předchozím ČSA byly založeny 6. října 1923. První let ČSA se uskutečnil 29.10 1923 na lince z pražského letiště Kbely do Bratislavy. Dvouplošník Aero A-14 (Brandenburg) pilotoval na 329 km dlouhé trati Karel Brabenec.
V roce 1929 se v roce 1929 staly jednou z prvních členských společností Mezinárodního sdružení leteckých dopravců IATA (International Air Traffic Association) Po zřízení první mezinárodní linky Praha - Záhřeb získaly ČSA mezinárodní poznávací značku OK. Po druhé světové válce otevřely ČSA velmi rychle linky do řady evropských měst a dále byl zahájen provoz na Blízký a Střední východ. Nosným typem letadlového parku byla Dakota (Douglas DC-3) s kapacitou 21 míst pro cestující a cestovní rychlostí 300 km za hodinu.
Politické změny v roce 1948 přeorientovaly ČSA na sovětskou letadlovou techniku. Provoz letadel Dakota byl ukončen v roce 1958. V prosinci 1957 vstoupily ČSA jako jedna z prvních leteckých společností do epochy proudových letadel. Na pravidelné lince Praha - Moskva bylo zařazeno letadlo Tupolev TU-104A. Tato letadla byla následně nasazena i na další linky. V únoru 1962 ČSA absolvovaly první let přes Atlantik z Prahy do Havany. Šedesátá a sedmdesátá léta byla spojena s rozvojem dálkových linek (Montreal, Singapore, New York). Koncem sedmdesátých let bylo dovršeno zavádění automatizovaného rezervačního systému Gabriel, který je provozován společností SITA ve výpočetním centru v Atlantě.

Žádné komentáře:

Okomentovat